Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket. November 22-29. friss arculattal és kivételesen gazdag programmal, több, mint 80 filmmel jelentkezik a filmfesztivál, aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk?

A Toldi mozi mellett idén új helyszínként kapcsolódik be a Corvin mozi. A Verzió a legújabb díjnyertes filmek mellett kísérleti műveket is elhoz, valamint extra kísérőprogramokat is kínál.

A fesztivál nyitónapján november 23-án egy érdekes koncert követi a vetítéseket a Toldi moziban. A Hét Hat Club egy nemzetközi „travel band" Budapestről, akik egyszerre próbálják ötvözni a 80-as és 90-es évek balkáni népzenét, a jazzt, a hip-hopot és a latin kultúra hangjait. Mindemellett missziójuk, hogy felhívják a figyelmet a műanyag pazarlásra. 

A Verzió Filmfesztivál díjait november 26-án vasárnap adják át. Az esti díjátadót a Nothing Compares című film gálavetítése követi. A Sinéad O'Connor-ról szóló dokumentumfilm után egy egyedi koncertprogram kapcsolódik a látottakhoz. Az improvizált zenében utazó JazzaJ nagyszámú zenészt és dívát állít színpadra, különleges módon idézve meg az énekesnő alakját. A JazzaJ tág teret ad a rögtönzésnek, és ezúttal a Sinéad által kijelölt keretek közt hömpölyög a szabadzene. Tara Khozein – ének, Nagy Emma – ének, Bakos Bettina – ének, Boros Levente – dob, Hock Ernő – bőgő, Bolcsó Bálint – elektronika, Razvaljajeva Anasztázia – hárfa, Rubik Ernő Zoltán – billentyűk. 

November 28-án a Toldi moziban Gilbert Pomelo szórakoztatja a közönséget, zene és kép egymásra játszatásával. A rejtélyes UGLIMÁN a nagyváros labirintusának szülöttje. Kalandjai során kísérlet tesz arra, hogy napjaink szétzilált valóságához kapcsolódjon. A hang- és mozgókép lehetőségeit játékosan kihasználó, szemünk előtt születő alkotás jócskán túlmutat a hagyományos filmélményen. November 29-én, a fesztivál zárónapján Cserihanna ad koncertet. A dalok az előadó „saját, olykor nyomorúságos, máskor szenzációs életemről próbálnak őszintén közölni valamit, ami lehet, hogy éppen összecseng a te életeddel.” 

A fesztivál ideje alatt Verzió és a METU plakátkiállítása lesz megtekinthető a Corvin és Toldi mozikban. A Budapesti Metropolitan Egyetem tervezőgrafika mesterszakos hallgatói 2018 óta minden évben alternatív filmplakátokat készítenek a fesztiválprogramban szereplő dokumentumfilmekhez. Idén Ducki Krzysztof mellett Gál Krisztián és Tóth Andrej plakátművészek vezetésével készültek az alkotások. A hallgatók szerint megtisztelő volt ezekkel a filmekkel és különböző mély, érzékenyítő témákkal foglalkozni. A feladat nemcsak egy átlagos egyetemi projektet jelentett, hanem valódi kihívást is. A filmek nem szokványos emberi élethelyzeteket mutatnak be, és felhívják a figyelmet súlyos társadalmi problémákra – ezek pedig inspirálólag hatottak, hogy mélyebben megértsék és ábrázolják az emberi tapasztalat különböző aspektusait, hiszen teljesen más egy blockbuster film plakátnak kitalálni a koncepcióját, mint egy érzékenyítő dokumentumfilmét.

A Verzió keretében teret kapnak a filmes műfajok határterületen mozgó alkotások is. Ilyen a Vektor VR szekció, mely a virtuális valóság élmények és a valóságot feldolgozó nyers dokumentumfilmek világát egyesíti. Ezek az alkotások olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyek a VR médiumán keresztül még erőteljesebben hatnak, és mind intenzív átlényegülést kívánnak a felhasználótól. Mit hozhat a VR és a dokumentarista műfajok összekapcsolódása?

Ingyenes programokkal is jelentkezik a fesztivál: a Verzió Specials retrospektív szekció, a Budapesti város/arc/képek filmjei és Peter Nestler rendező retrospektív vetítései ingyenesen lesznek megtekinthetők, a programokra regisztráció szükséges.

A mozikban Budapesten november 22-29. között lehet megnézni a Verzió filmeket a Toldi és a Corvin moziban, míg vidéken Szeged, Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Miskolc és Pécs vetítenek válogatásokat a filmekből. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka november 30. – december 10. között várja azokat, akik online szeretnének csatlakozni a 20. Verzióhoz.