A Palace Pictures épp akkor lépett be a magyarországi filmforgalmazási  piacra, amikor mások gyorsan kiléptek onnan: a főként független filmekben utazó SPI nemrégiben kivonult, a magyar és külföldi művészfilmeket forgalmazó Budapest Film pedig éppen befektetőket keres a forgalmazói üzletágba. A függetlenfilmes forgalmazás krízise kapcsán egymást érik a szakmai megbeszélések, javaslatok, tervek - miért éri meg akkor éppen most beszállni a Palace Picturesnek a területre?

A máris kultikus és nagyon várt sci-fi, a District 9

Borka szerint éppen a forgalmazók megfogyatkozása az egyik jó ok: az így keletkezett piaci rést igyekszik betömni a cég. A Palace Pictures egyébként a Palace Cinemas moziüzemeltető cég tulajdonában áll, ám mindez nem jelenti azt, hogy csak az ő hálózatukban lehetne látni az új forgalmazó cég filmjeit. A Palace Pictures viszonylag óvatosan indul, havonta egy, kellő körültekintéssel kiválasztott filmet mutatnak be. A program egész februárig ismert: ekkor a most zajló Velencei Filmfesztiválon nyitófilmként bemutatkozó Baaria című filmet mutatja be a cég Giuseppe Tornatorétől.

A repertoárban olyan filmek szerepelnek, mint a máris kultikus és nagyon várt sci-fi, a District 9, a Sorority Row című horror, Jackie Chan egy új filmje (The Spy Next Dor), vagy a Law Abiding Citizen, amelynek főszerepét a 300-ban Leonidast alakító Gerard Butler játssza. A cég ezidáig két nagy nemzetközi jogtulajdonossal áll kapcsolatban, a Hollywood Classicsszal, és a Blue Sky-jal.

A 300-ban Leonidast alakító Gerard Butler mint Law Abiding Citizen

A sikerességhez nem elég vélhetően sikeres, a széles magyar közönség ízlésével találkozó filmeket kiválasztani, el is kell adni őket, ami a független filmek esetében nem egyszerű. A marketingköltségek gyakran minimálisak, és a "kampányok" hatékonysága is hagy némi kivánnivalót maga után. Borka elmondása szerint a cég nem tervez többet költeni a "szokásosnál", amely a tervezett bevétel 15-20%-át jelenti, ám jobb hatásfokú, okosabb kampányokban gondolkodnak - fogalmazott Borka.