Hetényi Balázs, a cég volt PR-osa elmondta, hogy a Universal nemcsak Magyarországon fejezte be működését, hanem az egész Kelet-Európai régióban, így Lengyelországban és Csehországban is megszűntette irodáját.

Mindez nem azt jelenti, hogy a stúdió filmjei eltűnnek a hazai piacról, a licencjogok értékesítéséről tárgyalásokat folytat a cég. „Üzletpolitikai döntés született. A Universal visszaáll a korábbi licenceladáson alapuló modellre – nyilatkozta Ferke Bálint, a cég magyarországi ügyvezetője.

Az utóbbi években megfigyelhető volt, hogy a háztartásokban folyamatosan emelkedett a DVD-lejátszók száma, míg a korongok vásárlása nem tartott ezzel lépést. Valamint a piacon nagyon népszerűek az olcsó, egy mozijegy áráért megvásárolható lemezek. „Ugyan folyamatosan, és a régió más országaival összehasonlítva dinamikusan növekszik a házimozi rendszerek eladása, de ettől sajnos jelentősen elmarad a legális DVD-lemezek vásárlása. Mennyiségben ugyan tapasztalható volt növekedés, de értékben már nem, illetve nem az elvárt ütemben” – tette hozzá Ferke.

Hetényi elmondása szerint a kivonulás oka, hogy a magyar piac „kicsi és komplex” a Universalnak. Ferke Bálint hozzátette, hogy a három Kelet-Európai ország, valamint Csehországon keresztül Szlovákia ellátása ugyan 60 milliós piacot jelent, de összehasonlítva például a spanyol, brit, francia piaccal meglehetősen alacsony potenciálú, nem kifizetődő és túlságosan összetett. „A régióban a filmeket három különböző nyelven kellett kiadni és három különböző disztribúciós-hálózatot kellett fenntartani.”