Látványterv a Szelíd interface-hezMiskolczi Péter elmondta, ha sikerül a Szelíd interface forgatásához amerikai koproducert is találni, akkor nagyobb költségvetésből, 10 millió dollárból (két milliárd forint) valósulhatna meg a film. Szűkebb büdzsé esetén mindössze három és fél millió dollárból, 700 millió forintból gazdálkodna a produkció, ami így is legalább háromszorosa egy átlagos magyar film költségvetésének.

A film fikciós jellegéből adódóan sok 3D-s animációt tartalmazna, ezek minősége, és az utómunkálatok hossza attól függ, hogy a két költségvetés közül melyik áll majd rendelkezésre. A kompjutergenerálta képek nagy száma miatt nem is lesz nagy eltérés a forgatási napok számában, az olcsóbb verzióban 40, a drágább szerint 45 napig forogna a Szelíd interface.

„Ha minden jól megy, akkor lesz a filmben egy olyan A-kategóriás amerikai színész, aki a tengerentúlon egymaga is képes eladni egy művet – most még nem árulhatom el, kiről van szó. Ő játszaná Szilárd Leót, a gimnazistákat pedig főként amatőrök alakítanák, azonban könnyen feltűnhet közöttük egy francia „starlette” is. Ha az amerikai színészt nem tudjuk megszerezni, akkor európai szinten elismert művészt fogunk felkérni a szerepre.”

Tervek szerint a Szelíd interface forgatása leghamarabb ez év végén indulhat, és 2006-ra készülhet el. A film várhatóan a 2007-es Szemlén lesz látható.

Meghasonlott orvos a véletlenek gyűrűjében

A harmadik produkció Can Togay Mutabor című könyvéből készül, amelyet az író maga rendez. A török származású, Budapesten született alkotó filmterve a legutóbbi gyártási pályázaton ugyan nem nyert, viszont előkészítési pénzhez jutott, amelyet fejlesztésre fordíthat.

„Ebből az összegből már elindulhat egyfajta előkészítés, például a helyszínkeresés, színészválogatás. Van egy erős forgatókönyvünk, most az a legfontosabb, hogy ezt lefordítsuk angolra, és elküldjük lehetséges koprodukciós partnerekhez. Észrevételeik megfontolása alakíthatja ki a végleges verziót. A komoly partnerekkel folytatott személyes tárgyalások már sok, a forgatásra vonatkozó problémát is megoldhatnak – beleértve lehetséges helyszíneket, színészeket . A film témájából következően a forgatás sokfelé elképzelhető, persze elsősorban Budapesten.”

Hagyományos történetvezetése nincs a Mutabornak. Látszólag véletlenszerű események, finom, érintőleges kapcsolódások követik egymást. „Egy figurát lehet talán kiemelni, egy orvost, aki a többi szereplőnél gyakrabban visszatér, de nem klasszikus főszereplőről van szó. Az orvost leütik, elveszti az emlékezetét, majd próbálja magát ismét megtalálni, de nem biztos, hogy régi önmagát szeretné visszanyerni. Feltűnik egy öregember, akit brutálisan megvernek, kórházba kerül, meg szeretne halni, de egy áldozatos nővér ezt nem engedi. Találkozunk még átlagos fiatalokkal, és yuppie bankvezetővel is. Fontos szereplő egy kisfiú, akinek különös megfigyelései és cselekedetei vannak.”

Miskolczi Péter szerint leghamarabb az év vége felé tudnak pályázni az MMK-nál, amelynek eredményét 2006 márciusára várják. Addig sem tétlenkednek, és a jövő év tavaszára szeretnék összegyűjteni a külföldi pénzeket. A Mutabor a hazai filmek átlagköltségvetésének megfelelő összegből 250 millió forintból készülhet el, és előreláthatóan 2007-ben kerül a Szemlére és a mozikba.