sex hikaye

Aki értette a növények nyelvét

40 perc,
portréfilm színes magyar

Szinopszis

A Gólemet állító prágai rabbi leszármazottai alaposan megváltoztatták a magyar zsidóság szokásait. A szabadságharcban jeleskedő Löw Lipót honosította meg a neológ irányzatot és az anyanyelvű prédikációt a hazai zsinagógákban. Fia, a piaristáknál és Berlinben iskolázott Löw Immánuel lett a századforduló legismertebb rabbija Magyarországon. A tucatnyi nyelvet beszélő, nagytudású szegedi rabbi élete végéig, még a német megszállás alatt is folytatta világraszóló botanikai és élettani kutatásait. A zsidótörvények elleni felszólalásáért perbe fogták, majd megfosztották parlamenti mandátumától. Írásait, prédikációit olvasva megértjük, hogy jeles ünnepekkor miért ültek be a szegedi zsinagóga padsoraiba annak idején keresztény egyházi vezetők. Tudása és életbölcsessége kortalan és felekezetek fölött áll.
"Egy a haláláig és azon túl is mellőzött nagy magyar tudós szellemében jár el, ha igazságot szolgáltat annak a Lőw Immánuelnek, aki külföldi, katedrákra, világvárosokba hívó szóval és kecsegtető ajánlatokkal szemben szülővárosához utolsó percig hű maradt, és akit városa - 91. évében, vakon, megbélyegzetten - kivetett magából."
Egy hosszú és gazdag élet egyenes íve a történelem görbe tükrében. A szegedi zsinagóga építtetője, a századforduló Magyarországának meghatározó politikusa és gondolkodója ma is a bölcsesség és a hit példaképe.

Értékelés
 
0 szavazat
kép
Nincs kép
Videó
Nincs videó

Linkek

Port.hu
Ha szeretnéd, hogy Te, a Céged vagy a Filmed megjelenjen a HMDb adatbázisában, ill. a filminhungary-n, akkor lépj kapcsolatba velünk: info@forum.film.hu Ha hibát vagy szerzői jogokat sértő tartalmat találtál, írj nekünk!

Rendező Vécsei Márton
Szereplők Tenki Réka (Adél)
Uglár Csaba (Richárd)
Haumann Máté (Trisztán)
Darabont Mikold (Jelena)
Elek Ferenc (ügyvéd)

nka emblema 2012