A fesztiválon a nemzetközi zsűri feladata lesz, hogy eldöntse, melyik film viheti haza idén a legjobb látványtervezésért járó ATAFF-díjat. A szakemberek azonban nem csak a a versenyprogramot bírálják el, hanem előadásokat is tartanak a production design rejtelmeiről. A mesterkurzusokat az október 20-29. között zajló nemzetközi esemény, a Production Design Week keretében szervezik. A rendezvénysorozat a világ minden tájáról kapcsol össze szakmai programokat, amelyek a filmes látványtervezésre fókuszálnak. 25 ország 45 városában zajlanak ebben az időszakban a szakmai programok, az ATAFF-mesterkurzusok a fesztivál ideje alatt a szolnoki TISZApART moziban lesznek megtartva.

A 24 című népszerű sorozat látványtervezője, Joseph Hodges Látványtervezés - nem agysebészet címmel tart előadást. Az ismert látványtervező előadásában a CGI felemelkedését tárgyalja a filmekben és a televíziós produkciókban, és összehasonlítja a hagyományos módszerekkel, amelyek - sok esetben - gyorsabbak és olcsóbbak, de a filmkészítők egyre kevésbé használják. A mesterkurzushoz kapcsolódva a Hét nővér című sci-fit vetítik.

Mesterjátszma

Tóth Barnabás filmrendező legújabb filmje, a fesztiválon is vetített Mesterjátszma kapcsán tart elemző előadást arról, hogyan meséli el a látvány a történetet. Nem csak a dialóg vagy a szereplők cselekvései mesélik egy film történetét, hanem sokszor a kép, a díszlet vagy a vágás is. De mi van akkor, ha ezek a képi elemek a cselekménnyel párhuzamosan egy másik történetet mesélnek? A csavaros pszicho-thriller elemzése kapcsán a nézők betekintést kaphatnak a film írásába, és olvasásába is. Lesznek werkképek és videók, mood-board és vizuális trükk elemzés is. 

Gózon Franciso, venezuelai-magyar filmoperatőr-rendező előadásából kiderül, mennyire kulcsfontosságú az operatőrök munkája a film látványvilágának megteremtésében és mennyire kell összedolgozni a stábbal, hogy a végeredmény magáért beszéljen. A fesztiválon vetítik Deák Kristóf Foglyok című filmjét, amelyet Gózon fényképezett. 

A mesterkurzusokkal kapcsolatos további információk ezen a linken érhetők el.

Foglyok

A mesterkurzusok mellett filmszakmai kiadványokat is bemutatkoznak a szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválon. 2023. október 20-án, 17 órától 3 kötettel ismerkedhet meg a közönség. A Magyar animációs alkotók II. című kiadvány, a magyar filmfesztiválok helyzetével foglalkozó Filmfesztiválkörkép című könyv és a Magyarok Hollywoodban című sorozat legújabb darabja , a Pressburger Imre - Egy forgatókönyvíró élete és halála mutatkozik be a szolnoki fesztiválon.

Együttműködő Filmmúzeum és Örökség Filmfesztivál címmel tartják a fesztivál ideje alatt a CineEuroConnect Kiállítást, amely személyes tárgyak változatos gyűjteményét mutatja be, illetve a filmtörténet és az emberi kapcsolatok gazdag szövevényét tárja elénk. A projekt a Temesvár - Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban című nemzeti kulturális program része, és a Temes Megyei Kulturális és Művészeti Központ által működtetett OverBorder Culture+ programon keresztül a Kulturális Minisztériumon támogatásával valósul meg az ATAFF-on.

Az Alexandre Trauner fesztiválon a 10 játékfilm - köztük kosztümös drámák, háborús filmek, romantikus műfajok és politikai thrillerek - a legjobb látványtervezés díjáért fog versenyezni október 17-22. között Szolnokon. A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg. Részletes program a fesztivál honlapján érhető el.