1. A Magyar Mozgókép Közalapítvány filmterv-fejlesztési pályázatot hirdet a 2006. évre.

A filmterv-fejlesztési támogatás szelektív és részben visszatérítendő. A pályázaton magyar filmelőállítók vehetnek részt. A filmelőállítók a jelen pályázati eljárásban legfeljebb 3 (három) filmterv fejlesztésének támogatására pályázhatnak.

Az MMK azokat a filmterv-fejlesztéseket támogatja, amelyek alapján a pályázó tervei szerint legalább 70 perces játékfilm, vagy egészestés (legalább 50 perces) animációs (2D és 3D) filmalkotás jön létre.

A pályázat keretösszege: 150 millió forint. Egy filmterv fejlesztéséhez 2,500,000 Ft azaz kettőmillió-ötszázezer forint és 7,500,000 Ft azaz hétmillió-ötszázezer forint közötti támogatási összeg nyújtható.

A pályázatokat 2006. március 30-tól 2006. december 10-ig folyamatosan lehet benyújtani az MMK Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38.)

A Játékfilmes Szakkollégium tagjai: filmtervfejlesztés – Szilágyi Ákos elnök, Németh Gábor, Morcsányi Géza, Andor Tamás, Kőrösi Zoltán tagok - 2006. évi pályázat első félév

A pályázat részletes leírása elérhető itt.  

2. A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatot hirdet egészestés (legalább 70 perces), magyar játékfilmek gyártásának szelektív támogatására.

A filmalkotások két kategóriája támogatható:

1. Nemzetközi filmfesztiválokon való meghívásokra számító, a magyar és az európai filmkultúra számára művészi értéket hordozó filmalkotások. Az értékelésnél előnyt jelent, ha a filmalkotás széleskörű mozi-forgalmazásra is számíthat.

2. Igényes közönségfilmek, amelyek kiemelkedő magyarországi mozi-nézőszámra, átlag feletti jegyár-bevételre és 10-nél több kópiával való forgalmazásra számíthatnak.

A pályázaton való részvételnek feltétele, hogy a pályázatban igényelt támogatási összegen kívül a filmalkotás teljes finanszírozási háttere - okiratokkal igazoltan - biztosított legyen.

Az 1. kategóriában előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek az MMK-tól a filmalkotás összköltségvetésének kevesebb, mint 50%-át kitevő támogatási összeget igényelnek.

A 2. kategóriájú filmalkotások gyártásához vissza nem térítendő támogatásként az MMK legfeljebb a filmalkotás összköltségvetésének 20%-át, de legfeljebb 50 millió forint támogatást nyújt. Az összköltségvetés 10%-ának erejéig, de legfeljebb 25 millió forint összegig az MMK a pályázó kérelmére visszatérítendő támogatást is nyújthat, ha a pályázó arra megfelelő fedezetet biztosít.

A pályázat keretösszege: az 1. kategóriában 500 millió forint, a 2. kategóriában 300 millió forint.

A pályázatokat 2006. május 10-től 2006. június 8-ig lehet benyújtani az MMK Finanszírozási Igazgatóságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. 5.).

Azok a filmelőállítók, akiknek a filmalkotás teljes finanszírozási háttere 2006. június 8-ig még nem áll rendelkezésükre, 2006. szeptember 30-ig adhatják be pályázataikat, ha a pályázati feltételeket ezen határidőig teljesíteni képesek. Azok a filmelőállítók, akik élni kívánnak a 2006. szeptember 30-ig történő pályázat-beadás lehetőségével, 2006. június 8-ig kötelesek előzetesen bejelenteni az MMK-nak a filmalkotás lényeges adatait.

Az MMK Kuratóriuma várhatóan 2006. júliusában és októberében hoz döntést a támogatásokról.

A Játékfilmes Szakkollégium tagjai:

• művészfilm – Szabó B. István elnök, Szeredás András, Podmaniczky Szilárd, B. Marton Frigyes, Balázs Attila tagok – 2006. évi pályázat első félév

• közönségfilm – Gelencsér Gábor elnök, Böjte József, Müller Péter Sziámi tagok – 2006. évi pályázat első félév

A pályázat részletes leírása elérhető itt.  

3. Normatív játékfilm-gyártási támogatás 2006

Normatív támogatás igényelhető a pályázati szabályzatban meghatározott filmelőállítók által előállított, 2006. március 1-jét követően bemutatott referencia-filmek mozi-nézőszáma és a 2006. március 1-jét követő fesztivál-szereplése alapján.

A 2006. február 28. előtt bemutatott és fesztiválokon eredményt elért játékfilmekre a 2005. évi normatív játékfilmgyártási szabályok irányadók.

A normatív támogatás a magyar filmalkotások és a magyar részvételű koprodukciós filmalkotások gyártásához igényelhető és használható fel. Referencia-filmnek kizárólag magyar filmalkotás minősül.
 
2006-ban a normatív játékfilmgyártási támogatás keretösszege 600 millió forint

A pályázatokat folyamatosan 2006. december 15-ig lehet beadni az MMK Titkárságán (1068 Budapest, Városligeti fasor 38. III. em.) munkanapokon, 9-16 óra között.

A pályázat részletes leírása elérhető itt.