Április 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 21. Titanic zárógáláján adták át a fesztivál idei díjait. A 2014-es Hullámtörők-díjat a Viktoria című bolgár filmnek ítélte a háromtagú zsűri, melynek tagjai Szász János filmrendező, Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója és Andy Starkebrit producer voltak. „Díjaztuk az alkotói kockázatvállalást és merészséget, valamint a történetmesélésben való elszántságot. Nagyon erős a Viktoriában a szubjektív és groteszk történelemábrázolás. Sokszor emlékeztetett Pálfi György Taxidermiájára. Olyan film, amit nem lehet nem észrevenni és nem lehet nem megjutalmazni” – nyilatkozta a nyertes filmről Szász János, a zsűri elnöke. A rendezőnő hangüzenetben köszönte meg az elismerést.

A Viktoria című filmben a Nyugatról álmodozva Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. Azonnal kikiáltják az Évtized Gyermekének, ám az európai kommunizmus bukásával Viktoria aranyéletének is vége szakad. A film egyszerre anya-lánya történet és szarkasztikus humorú, filozófiai tanmese, mely szélesebb történelmi perspektívából mutatja a múlt eseményeit. Maya Vitkova első filmje drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus, tele játékos metaforákkal és iróniával.

Izland 2014-es hivatalos Oscar-nevezésének, Benedikt Erlingsson Lovak és emberek (Of Horses and Men) című filmgroteszkjének adta a zsűri a fesztivál rendezői különdíját. E szokatlan hangulatú elsőfilmes alkotás arra összpontosít, ami az állatot és az embert összeköti. Mindegyik egyformán szenved a halál és a szerelem szorításában.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén kilenc film futott a Hullámtörők-díjért. A nyertes alkotásokon kívül Xavier Dolan, Kanada legprovokatívabb és legmerészebb rendezőjének negyedik filmje, a Tom a farmon (Tom at the Farm), a chilei Alejandro Fernández Almendras Embert ölni (To Kill a Man) című mozija, valamint Destin Daniel Cretton Átmeneti állomása (Short term 12) is versengett. További négy elsőfilmes alkotást is láthatott a közönség ebben a szekcióban. A török Alphan Eşeli A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) című filmje Kelet-Anatólia hóborította hegyvidékén játszódik 1915-ben (interjúnk a rendezővel ITT olvasható), Anna Odell svéd rendezőnő saját öngyilkossági kísérletéből táplálkozott Az osztálytalálkozó (The Reunion), az Apacsok (Les Apaches) című francia film Thierry de Peretti színész első rendezői munkája. Végezetül a 2014-es Berlinalén bemutatkozott Vakon (Blind) című norvég film is ringbe szállt a Hullámtörők-díjért.

Az Európai történetek szekció alkotásai közül az Oroszlánszívet találta a diákzsűri az idei Titanic legjobb filmjének. A finn Dome Karukoski munkája egy megtérés története a látszólag megváltoztathatatlanról az európai szélsőjobboldali, ultranacionalista csoportok felemelkedése apropóján, egy felbomlóban lévő rasszista szkinhed csoportosulás vezetőjéről, akinek előítéletei és kártékony elvhűsége konfliktusba kerül a szeretet és család utáni vágyával.

Idén a közönség véleménye szerint 4,78-as szavazati átlaggal az Optimisták (The Optimists) című norvég dokumentumfilm bizonyult a legjobbnak, melyben 66 és 98 év közötti norvég hölgyek negyven éve minden héten röplabdáznak és még további terveik vannak.

(Forrás: Titanic)