Az akciórendező MA, a forgatókönyvíró MA, a filmművészeti tanár MA és színházművészeti tanár MA képzések a SZFE közleménye szerint más magyar felsőoktatási intézményben nem található meg. Szintén újdonság, hogy a drámainstruktor szakon a művészeti szervező specializációt, a televíziós műsorkészítő szakon pedig az online tartalomkészítő specializációt a 2024/25-ös tanévtől választhatják először a hallgatók.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet két új képzésén belül az akciórendező szak lehetőséget nyújt a filmalkotás és az akciójelenetek rendezése iránt érdeklődő hallgatóknak, hiszen képesek lesznek tévéfilmek és (kis)játékfilmek akciójeleneteinek megrendezésére, illetve second unit rendezőként segítik a film rendezőjének munkáját is. A forgatókönyvíró MA képzés pedig a filmalkotás művészetének tanulmányozására és az írói hang kibontakozására összpontosít.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetében először indul tanárképzés. A programra filmoperatőr, filmrendező, vagy dokumentumfilm-rendező művész MA diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. Film- és színházművészeti tanárképzés is indul párhuzamosan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karával közös együttműködésben. A drámainstruktor szak művészeti szervező specializációja pedig a színházi nevelés és művészeti közvetítés terén érdeklődő hallgatóknak kínál lehetőségeket.

Az online tartalomkészítő specializáció a modern média és digitális kultúra dinamikus világában való sikeres helytállásra igyekszik felkészíteni fel hallgatóit. A képzés kiemelten foglalkozik a digitális tartalomgyártás különböző területeivel (videókészítés, podcasting, blogolás és közösségi média-menedzselés).

A 2024 őszén induló osztályainak teljes listája ITT található

Forrás: SZFE