Matthew Barney: Cremaster 5Az amerikai Matthew Barney elsősorban Björk férjeként ismert, de egyúttal jelentős posztmodern képzőművész is. A nyolcvanas években a transzavatgarde festészet formáit kutatta, majd a 90-es években ismét nagyobb helyet kapott munkájában a videó. Legismertebb filmes munkája a Cremaster-sorozat.

Régi-új rendezők, izgalmas történetek

A 26 versenyfilmből 23 már megvan. A nyitófilm Marc Evans Snow Cake című drámája lesz Alan Rickman és Sigourney Weaver főszereplésével. Oskar Roehler Elementarteilchen (Elemi részecskék) és Hans-Christian Schmid Requiem című mozija mellett két másik német film világpremierje is a fesztiválon lesz. A Der freie Wille (A szabad akarat) Matthias Glasner filmje, melyben egy 12 év után a börtönből kiszabaduló, többszörös nemi erőszakért elítélt férfi útját követhetjük végig. Valeska Grisebach pedig egy boldogsággal és a szenvedéssel teli szerelmi háromszög történetét meséli el egy kelet-német tartományban, amatőr szereplőkkel.
 
Berlinben lesz Robert Altman új filmjének is a bemutatója, A Prairie Home Companion (A préri kézikönyve) címmel. Egy legendás rádióműsorról szól a film, melyet 30 év után levesznek a programból. A Berlinben többször díjazott rendező (2002-ben életműdíjat kapott) páratlan szereposztással készítette el filmjét: Meryl Streep, Lily Tomlin, Woody Harrelson, Kevin Kline és John C. Reilly játsszák a fontosabb szerepeket.

Versenyen kívül vetítik a már több fesztiválon bizonyító Capote című életrajzi filmet Bennett Miller rendezésében. A Hidegvérrel legendás íróját Philip Seymour Hoffman alakítja, aki nemrégiben a 2006-os Golden Globe-on nyerte el a legjobb színész díját.  

Szintén versenyen kívül lesz látható a Mátrix csapatának új, amerikai-német koprodukcióban készült  mozija, a V for Vendetta világpremierje. James McTeigue filmjének főszereplői Natalie Portman és Hugo Weaving. A futurisztikus világban játszódó történet arról szól, hogyan veszik el a személyes szabadság és identitás egy totalitárius rendszerben. A forgatókönyvet a Wachowsky-testvérek jegyzik.

Jelenet a V for Vendetta moziváltozatából
A Berlinalén vetítik először Claude Chabrol új filmjét L'ivresse du pouvoir (A hatalom komédiája) címmel. A politikai thrillerben Isabelle Huppert egy meg nem alkuvó viszgálóbírónőt játszik, aki egy nagy cég vezérigazgatója ellen folytat nyomozást.

Michel Gondry (Egy makulátlan elme örök ragyogása, Libidó) két filmmel is jelen lesz a februári mustrán: a Panorama szekcióban Dave Chappelle's Block Party című dokumentumfilmjét vetítik, játékfilmje pedig a The Science of Sleep (Az alvás tudománya) címet viseli, és verseny kívül indul Berlinben. Az álom és valóság összetévesztésének témáját feldolgozó fantazy főszerepeiben generációjuk két nagy ígéretes tehetsége, Gael Garcia Bernal és Charlotte Gainsbourg (21 Gramm) látható.
 
Mint korábban hírül adtuk, a Polip főszereplőjeként ismert Michele Placido Kriminális regény címmel egy gengsztertörténettel érkezik a német fővárosba. A Giancarlo De Cataldo olasz bíró könyvén alapuló film az olasz történelem egyik legsötétebb részébe vezet el, a maffia, a terrorizmus, a korrupció és a politika összefonódásának világába.   
 
A brit Michael Winterbottom, az Arany Medve 2003-as nyertese (Ezen a világon) újra a politika robbanékony terepére merészkedik The Road to Guantanamo (Út Guantanamóba) című filmjével. Három muszlim szereplőt követ nyomon, akiket a hírhedt guantanamo-i börtönben tartottak fogva két évig mindenféle jogerős ítélet nélkül. (Guantanamo Bay az a haditengerészeti bázis, ahol a terrorizmussal, al-Kaida gyanús kapcsolatokkal, az afgán talibán rendszer aktív támogatásával gyanúsított személyeket őrzik az amerikaiak. Az USA, mely a bázist csak bérli Kubától, féltve óvja a támaszpont titkait.) A film fiktív elemek és hiteles beszámolók, interjúk alapján készült.

Michel Gondry: Az alvás tudománya
A dán-svéd koprodukcióban készült En Soap Pernille Fischer Christensen első filmje. Egy plasztikai klinika tulajdonosa és egy transzvesztita tragikomikus kapcsolatát mutatja be. Az osztrák Michael Glawogger sokat díjazott dokumentumfilmjei után Slumming című második játékfilmjével szerepel a műsorban. Az osztrák-svájci koprodukció egy sötét komédia két juppiról, akik piszkos trükkökkel ugratják egymást. Az egyik ilyen viccelődés végzetes következményekkel jár.

Az argentín-francia-német El Custodio (A testőr) című film pszcihológiai tanulmány egy vezető poltikus testőréről, aki annyira elhivatott, hogy kezdi elveszíteni saját személyiségét. Rodrigo Moreno első önálló rendezése a berlini versenyfilmek között tartja világpremierjét. A Zemestan (Tél van) című film, az iráni Rafi Pitts munkája, neorealista dolgozat Teherán külvárosi életéről. Szintén Berlinben mutatják be elsőként.

Az Isabella című hong-kongi filmben (rendező: Pang Ho-cheung) egy macao-i rendőr hirtelen szembesül vele, hogy van egy lánya. Miközben agglegényként szeretné folytatni az életét, a lány beköltözik lakásába.
 
A fentieken túl a hivatalos programban vetítik:

Neil Armfield: Candy (Ausztrália)
Jasmila Zbanic: Grbavica (Ausztria-Bosznia-Hercegovina-Németország-Horvátország)
Pen-ek Ratanaruang: Invisible Waves (Láthatatlan hullámok) (Hollandia-Thajföld-Dél-Korea)

Terrence Malick: The New World (Az Újvilág) (USA) - versenyen kívül
Steve Gaghan: Syriana (USA) - versenyen kívül
Chen Kaige: Wuji (Az ígéret)- versenyen kívül

Chen Kaige: Az ígéret