A Magyar Filmkritikusok Díjának kiosztásával egy időben az Árvai Jolán-díjat is átadták, amelyet idén SZEDERKÉNYI MIKLÓS gyártásvezető kapott. A díjat Zachar Balázs, a NKÖM Audiovizuális Főosztályának vezetője és Gyökössy Zsolt (HSD) adta át.

Árvai Jolán, a Fiatal Művészek Stúdiójának alapító tagja, három éve hunyt el. Korábban számos sikeres magyar film producereként tevékenykedett. Árvai Jolán már életében kifejezésre juttatta azt a szándékát, hogy a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotói tevékenység, valamint művészeti és tudományos teljesítmény elismerésének adományozzon.

Az Árvai Jolán-díjat a Magyar Rendezők Céhe (MRC) és a Magyar Operatőrök Céhe (HSC) a Magyar Újságírók Országos Szövetségével együttműködve alapította 2002-ben. A díjhoz és az általa képviselt eszmeiséghez az alapítás óta számos filmszakmai szervezet csatlakozott. Az Árvai Jolán-díját olyan filmeseknek ítélik oda, akik nem részesülhetnek művészeti díjban.

Az MRC és a HRC vezetősége által felkért testület több személyt terjesztett fel a díjra. A díj fővédnöksége választotta meg az idei díjazottat. Az Árvai Jolán-díj díszoklevéllel, pénzjutalommal és aranygyűrűvel jár.