Hatalom, korrupció, háború

Hollywood legveszélyesebb embere
George Clooney a Syriana-ban
Pénteken a legnagyobb figyelem az Oscar-jelölt George Clooney szereplésével készült politikai thrillerre terelődik: a versenyen kívül induló Syriana ekkor mutatkozik be az európai közönségnek. Az USÁ-ban már nagy kritikai sikerrel vetített film egy életunt CIA-ügynök történetét meséli el, aki az olajüzletek kapcsán intrikák és korrupció hálójába keveredik. A 44 éves színész az esti vetítés alkalmával személyesen is jelen lesz Berlin vörös szőnyegén. Clooney számára sem jelentéktelen az esemény, hiszen idén 3 Oscar-jelölést is begyűjtött: a Syriana-ért a legjobb mellékszereplő lehet, míg a Good Night, and Good Luck-kal esélyes a rendezői és forgatókönyvírói díjra is. Clooney e két filmjének köszönheti, hogy kivívta magának a függetlenfilm bajnoka hírnevet az USÁ-ban, és hogy a lapok úgy cikkeznek róla, mint "Hollywood legveszélyesebb emberéről".

A Syriana, melyet február 23-án nálunk is bemutatnak a mozikban, két fontos témát vet fel, a Berlini Fesztivál idei arculatába illeszkedően. Az egyik a nagy üzletek hátterében húzódó hatalom kérdése és a korrupció, ami gyakran kíséri az előzőt. Hasonló problémát tárgyal Claude Chabrol A Comedy of Power című filmje, melyben Isabelle Huppert egy sikkasztási ügy miatt veszélybe kerülő bírónőt alakít, és melynek története a hírhedt francia olajóriás, az Elf Aquitaine körüli botrányokon alapul. Ugyanezt a tematikát erősíti a Wal-Mart: The High Cost of Low Price című dokumentumfilm, a szupermarket-láncok üzleti praktikáit állítva a kritika kereszttüzébe.

Közel-keleti érdeklődés
Roberto Begnini és Jean Reno
A másik nagy kérdéskör a terror elleni háború. A Syriana-ban nyomon követhetjük, hogyan válik egy fiatalember az iszlám szélsőség hívévé, akár életét is áldozva a Közel-Keletre irányuló nyugati érdeklődés ellenében. Az Oscar-díjas Roberto Begnini is Irakba látogat idén, A tigris és a hó című filmjében, hogy megmentse a 2003-as szövetségi bombázások közben megsebesült barátnőjét.  

A versenyfilmek között a legnagyobb várakozást olyan mesterek munkái keltik még, mint Robert Altman (A Prairie Home Companion) és Sidney Lumet (Find Me Guilty). Az olaszok Begnini mellett Michele Placido Crime Novel című filmjével szállnak versenybe. Életműdíjjal a fesztivál idén Andrzej Wajda lengyel filmrendezőt és Sir Ian McKellen brit színészt jutalmazza. 

Nincs magyar film a mezőnyben

Február 12-14. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Koprodukciós Piacot, 12-13-án pedig első alkalommal a Country Tables nevű rendezvényt, mely koprodukciós szempontból a legnépszerűbb országokra fókuszál: Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Svédország és Nagy-Britannia mellett Magyarország is részt vesz ebben a mezőnyben. Minden ország képviselteti magát audiovizuális alapítványaival és a MEDIA Desk-vezetők is ott lesznek, hogy beszámoljanak a sajátos filmgyártási körülményekről és a koprodukciós lehetőségekről.

Szomorú tény, hogy az idén nem hívtak meg magyar filmet, ezzel nagyon régi hagyomány törik meg, írja a Népszabadság. A rendszerváltás óta minden évben komoly magyar filmes csapat volt jelen a rendezvényen. Tavaly például a Sorstalanság került versenybe. A lapnak nyilatkozó Vezér Éva, a Filmunió vezetője ugyanakkor elmondta, hogy a válogatás - mint minden fesztivál esetében - itt is szuverén alapon történik. Emlékeztett arra, hogy annak idején a Kontroll vagy a Before Dawn sem került Berlinben vetítésre, és ezek a filmek mégis komoly nemzetközi sikert arattak végül. 

Vezér Éva a Népszabadságnak elmondta: újdonság, hogy a mustra részeként megszervezett filmvásáron idén öt ország - Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország - közös standdal képviselteti magát. Ez azért is fontos, mert a kedden befejeződött filmszemlén több olyan mű is szerepelt, amely iránt fokozott nemzetközi érdeklődés tapasztalható. A művekkel kapcsolatos tárgyalásokat Berlinben folytatják.

Gigantikus fesztivál

Indulhat a szezon!
Charlotte Rampling zsűrielnök érkezése 
A Berlini Filmfesztivál a világ egyik legnagyobb filmes seregszemléje. Az éves szezon nyitányának is tartják. Tavaly 119 országból összesen 396 ezer látogatót regisztráltak, ebből csaknem 17 ezren akkreditált vendégek voltak. 345 filmet volt műsoron, összesen 1110 vetítést tartottak. 81 országból 3800 újságíró vett részt a 2005-ös mustrán, ebből kb. kétezren németek voltak. Az Európai Filmpiacon tavaly több mint 4 ezren vettek részt 558 filmmel. A rendezvényen 860 vetítést tartottak. 165 cég volt jelen és 54 standon kínálták portékáikat a 70 országból jött filmesek. A Koprodukciós Piacon 38 ország képviseltette magát 350 résztvevővel. A Talent Campus tehetségkutató programban 910 országból 530-an vettek részt.