Kapcsolódó anyagok

Mint arról már korábban hírt adtunk, megszületett a második Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos plakátja. A szervezők által fiatal székesfehérvári grafikusok számára kiírt pályázaton Varga Gábor Farkas munkája lett a nyerő. A legjobb plakát-terveket még két hétig láthatják az érdeklődők a fesztivál új helyszínéül szegődött nemrégiben felújított Vörösmarty Színház kávézójában, a Café Premierben.  Az új helyszín mellett természetesen a mustrát korábban vendégül látó intézmények is csatasorba állnak. Változatlan a program felépítése is, vagyis maradnak a tavalyi versenyszekciók, s marad a Tér-Kép szekció is, amely az európai versenymezőnyt egy távolabbi kultúra filmtermésével színesíti. Hogy Dél-Korea után melyik nemzet celluloid-merítését láthatjuk, azt egyelőre nem volt hajlandó elárulni a fesztiváligazgató.

Megszületett a második Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos plakátja
Mivel az ARIFF továbbra is meghívásos alapon működik, a fesztivál három válogatója tavaly nyár óta járja a különböző nemzetközi mustrákat, s több mint húsz fesztivál anyagából került ki az az ötvennél is több, hazánkban eddig be nem mutatott nagyjátékfilm, ami a magyar közönség elé kerülhet. A válogatás fő szempontja továbbra is az volt, hogy a program minél izgalmasabb legyen és alkalmazkodjon a nemzetközi fesztiválok színvonalához. A szervezők magyar filmet is szeretnének bemutatni, de ez nem elsődleges céljuk, hiszen az ARIFF nemzetközi fesztivál, míg a hazai alkotások bemutatása a szervezők szerint a Szemle feladata. Noha a program jó része összeállt, egyetlen filmet,  Piotr Trzaskalski A mester (The Master) című alkotását kivéve, egyelőre ez is titkos. Azt már tudni lehet, hogy négy külföldi és egy magyar taggal felálló játékfilmes zsűri tagjai között ott lesz Cristi Puiu, az első Ezüst Országalma nyertese is.

Tavaly 4200-an váltottak jegyet a mozielőadásokra, további 1000 látogatója volt a protokoll-eseményeknek, vagyis a nyitó- és záróvetítésnek. Elekes Szentágotai Blanka szerint a második ARIFF-et már most sokkal nagyobb érdeklődés övezi, különösen a főiskolák és egyetemek részéről érkezett sok megkeresés.  A fesztiváligazgató hangsúlyozta, áttekintve több hazai filmfesztivál történelmét, ez a tendencia megfelel a gyakorlatnak, s rendkívül bíztató a jövőre nézve. Bár a mustra fejlődik, terjeszkedni egyelőre nem kíván. A regionális terjeszkedés a távlati tervek között szerepel, ám, mint azt a fesztiváligazgató megerősítette, a központ mindig is Székesfehérvár marad, az oda-vissza promóció ugyanis nagyon jól működik a város és a fesztivál között.

A fesztiváligazgató beszámolt róla, hogy mivel a csapat sokkal rutinosabb, mint első alkalommal, a fesztivál szervezettsége pillanatnyilag a program szempontjából 80, a rendezvény szempontjából 30-35 százalékos.  A versenyprogram csaknem teljes, már folynak az egyeztetések a kópiákról, melyeket minimum kétszer, igény esetén akár többször is levetítenek majd.  A helyszínek biztosak, a zsűri összeállítása folyik, a vendéglista a végleges versenyprogram függvénye.  A tavalyihoz hasonlóan fél millió eurósra tervezett költségvetés is összeállni látszik, mert mint arról Elekes Szentágotai Blanka beszámolt, a tavalyi támogatók idén sem hagyják cserben a fesztivált, de ha kiírják a megfelelő pályázatokat, az ARIFF akár további összegeket is megpályáz.