A rendező szerint a külföldi tanulás és munkavállalás egyre fiatalabb korban felmerülő életstratégia, már a középiskolásokat is foglalkoztatja a gondolat.  "Elgondolkodtató egy 15-16 évestől hallani, hogy azért jár spanyol különórára, mert jó nyelvtudással el tud helyezkedni Latin-Amerikában.” – tette hozzá Ferge, aki szerint a kivándorlás remélhetőleg nem egész életre szóló döntés. Bízik abban, hogy ha a külföldön szerencsét próbáló fiatal karrierje fordulóponthoz érkezik, a legtöbben a hazautazást választják, és újult erővel vágnak majd neki az életnek. Mikor arról kérdezték, hogy foglalkozik-e az elvándorlás gondolatával, arról beszélt, hogy minden az Alföldhöz köti, de mivel még csak egy BA fokozatú diplomája van és szeretne tovább tanulni, felmerült már benne, hogy egy külföldi filmes iskolában folytatja a tanulmányait.

el ferge roland
Az El-t a Berlinale ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató Generation Kplus szekciójában vetítették.  A szekció nemzetközi zsűrije, Boudewijn Koole holland és Catriona McKenzie ausztrál filmrendező, és Christian Bellaj német újságíró elismerő oklevéllel jutalmazta a rendezőt. Alkotását „elegáns és formanyelvében művészi víziónak”, egy valóságos „vizuális költeménynek” ítélték.

A munka egy korai szakaszában volt szó szöveges verzióról, de végül maradtak a 10 perces dialógusok nélküli változatnál. Egy hangulatot akartak elmesélni, azt, hogy milyen elhagyni az otthont. Az alkotói stílusát formáló hatások közül Tarr Béla filmrendező és Vancsó Zoltán fotográfus munkásságát emelte ki.