A szürreális-romantikus film főszereplője Gael Garcia Bernal (Anyádat is, Egy motoros naplója), akit a saját álmaiban szereplő emberek tartanak fogva és aki megpróbálja felébreszteni magát, és átvenni az irányítást képzeletének szüleményei felett. Bernal partnerei az ébrenlét és álomvilág között Jean-Michel Bernard, aki a film zeneszerzője is egyben, valamint Charlotte Gainsbourg és Miou-Miou.

Az új Gondry-mozi amerikai és angol forgalmazói jogaira a Warner Independent Pictures csapott le szinte abban a pillanatban, ahogy a díszbemutatón legördült a vége főcím. A cég vezetője, Mark Gill 6 millió dollárt ajánlott, így kiütötte a nyeregből a másik ajánlattevőt, a Paramount Classics-ot. Gill szerint Az alvás tudománya "a legötletesebben kitalált és megcsinált film hosszú évek óta. Könyörtelenül találékony."

Az angol és francia nyelvű mozit Párizsban forgatták, és a Partizan Films és a  Gaumont gyártotta. Utóbbi vezetője, Franck Chorot szerint "Michel Gondry új filmje tökéletes példa lehet egy világsikerre és várjuk, hogy a nézők elé tárhassuk ezt a futurisztikus víziót."

A Titanic Filmfesztiválon külön blokkot kapott Massive Attack és Björk-klipekről elhíresült alkotó új munkáját a közelgő Berlini Filmfesztiválon is bemutatják.

Az alvás tudománya hazai forgalmazói jogait a Budapest Film vásárolta meg.