A 2023 őszétől KLASSZ Napok – Diákvetítések az art mozikban néven működő program célja, hogy minél több általános és középiskolás jusson el moziba, és legyen része a közösségi filmnézés élményében. Az Art-Mozi Egyesület ennek érdekében bevonja a hazai art mozikat, mint a vetítések helyszíneit, és szervezőként folyamatos kapcsolatot tart az iskolák, a filmszínházak és a filmeket biztosító forgalmazók között.

A programhoz bármely hazai oktatási intézmény pedagógusa csatlakozhat, aki szívesen elvinné osztályát, diákcsoportját egy közeli art moziban tartandó zárt körű vetítésre. A diákcsoportok a kiválasztott filmeket a KLASSZ Napok programban résztvevő art mozikban, országszerte több mint húsz helyszínen tudják megtekinteni, az NFI támogatásának köszönhetően kivételesen kedvezményes, 500 Ft-os jegyáron.

A klasszikus magyar filmkincsre épülő és a közelmúlt hazai filmtermésével kiegészített, több mint 130 filmből álló válogatás a legkorábbi némafilmektől az aktuális kihívásokra reflektáló, 2023-as alkotásokig több mint egy évszázad magyar filmtörténetét öleli fel. A széles körű választékban megtalálható mozifilmek, rövidfilmek, animációs- és dokumentumfilmek számos tantárgy oktatásában segítséget nyújthatnak, a magyar irodalomtól a történelmen, a digitális és vizuális kultúrán, a dráma, színház, és természettudományi tantárgyakon át az osztályfőnöki órákon feldolgozandó morális problémákig. A filmek egy részéhez az NFI Filmarchívum jóvoltából komplex oktatási segédanyag is rendelkezésre áll, amely különböző megközelítésű kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához.

Lehetőséget kell biztosítanunk a mai tizenévesek számára is, hogy felfedezzék és megszeressék a közös mozizást és a magyar filmeket. A KLASSZ oktatási és ifjúsági programot, amely klasszikus magyar filmekre épül, a Filmintézet még 2020 márciusában indította el, és azóta évente több mint tízezer tantermi vetítést biztosítunk a diákoknak. Az Art-Mozi Egyesülettel szervezett új, közös programunk, a KLASSZ Napok ezt a kezdeményezést bővíti tartalmában új magyar filmekkel, lefedettségében pedig országossá” – összegezte Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Filmintézet elnöke az NFI közelményében.

Mi az ősz folyamán beszélgettünk Erdős Emesével, a Filmarchívum oktatási referensével a közel ötszáz filmet bemutató magyar filmtörténeti Alapfilmek oldalról, a tantermi és mozis vetítésekről, továbbá workshopokat is magában foglaló Klassz programról. Itt meghallgathatod a podcastot.

A program részletes ismertetője, a választható filmek, a vetítési helyszínek, a mozik listája és a jelentkezés menete az Art-Mozi Egyesület honlapján elérhető.