A Berlinale Co-Production Market a fesztivál filmkészítők számára szervezett programja, csakúgy, mint a European Film Market, a Berlinale Talents és a World Cinema Fund. Az ötnapos eseményen 600 szakmabeli találkozhat, hogy megvitassák készülő produkcióikat. Bemutatkozhatnak és rátalálhatnak leendő koproducereikre és finanszírozási partnereikre a legfrissebb, készülő nagyjátékfilmek és drámasorozatok.

A Marketre, melyet február 17. és 21. között tartanak, minden évben egyre több, idén 318 film jelentkezett, de összesen csak 18 projektet válogatnak be a hivatalos, fő szekcióba – itt szerepel Kis Hajni projektje is. Ezek a filmek már rendelkeznek 600 000 és 5 millió euró közötti büdzsével, és ismert nemzetközi produkciós cégek viszik őket a Marketre. A 34 filmterv közül 17-et nő jegyez. A projektek teljes listája itt olvasható.

Berlinale Co-Production Market

Ez nagy lépés az Ich bin Marika számára: a rendező és Berkes Juli producer elsősorban lehetséges nemzetközi koproducerekkel, finanszírozókkal, forgalmazókkal, sales agentekkel ismerkedhetnek meg az eseményen, és persze bemutathatják a filmtervet.

Az Ich bin Marikáról korábban itt és itt írtunk. Már a cím is elárulja: a Külön falka rendezője kétnyelvű filmre készül, egy 56 éves magyar óvónő (korábbi verziókban még főkasszás) németországi utazásán keresztül az idősgondozás jelenségét és az egymásra utaltság néha nehezen feldolgozható kényszerűségét mutatja meg, de az eltérő kultúrák – Nyugat- és Kelet-Európa – találkozásáról, az ebből fakadó feszültségekről, és ezek leküzdéséről is szól majd. A rendező a drámába most is tervez humort vegyíteni.

Kis Hajni filmje a tervek szerint osztrák-magyar vagy német-magyar koprodukcióban valósul meg.

Mélyen érint az idős kor törékenysége – Kis Hajni új filmtervéről mesélt

Az 56 éves Marikát „életvidám, energikus jelenségként” jellemzi a rendező, akinek életébe alapvető felfordulást hoz rég nem látott szerelme, Répási Jani feltűnése. Az idillbe azonban csúnyán belerondít, hogy a férfi továbbmegy Németországba dolgozni. 

Jani egy autópálya karbantartójaként helyezkedik el, egy félreértett utasítás következtében viszont tömegkarambolt okoz, és börtönbe kerül. Marika utánamegy, hogy segítsen neki, az ügyvéd azonban rengeteg pénzbe kerül. Hogy munkát kapjon kint, hazudik a képzettségéről és a nyelvtudásáról, majd egy módos német házaspárnál helyezkedik el idősgondozóként – írtuk a filmről korábban.


A címlapképet Baski Sándor készítette.