Pados Gyula 1997-ben végezte el a Filmművészeti Egyetem operatőr szakát Szabó Gábor osztályában. Olyan ismertebb filmeket fényképezett eddig, mint a Biztosítás és a Kontroll című kasszasiker Antal Nimródtól vagy az angol Hotel Splendide Terence Gross rendezésében. Jelenleg két játékfilmen dolgozik: Bergendi Péter rendezővel az Állítsátok meg Terézanyut! című bestseller filmváltozatán, illetve őt választotta operatőréül Koltai Lajos a Sorstalansághoz.

A legutóbbi Filmszemlén a Tamara képi világáért különdíjjal jutalmazott Szaladják István '93-ban végzett a Filmművészetin, szintén Szabó Gábor keze alatt. Az Aranymadár című kisjátékfilmmel rendezőként is bemutatkozó operatőr most első nagyjátékfilmje levezénylésre készül.

A Magyar Operatőrök Társaságának 2002 decembérben kellett a nemzetközi operatőrszövetség, az IMAGO nyomására átrendeznie tagjai státuszát: attól fogva több mint 230 tagból csak 84-en használhatták nevük mögött a három betűt. Most már 86 főre bővült ez a kör.

A H.S.C. évente egy alkalommal dönt az új tagok felvételével kapcsolatban. Várja a fiatal operatőr-nemzedék jelentkezését, különösen a Filmakadémiát végzettekét, akik automatikusan nyernek felvételt a H.S.C. tagjai közé.