Frissítés: Kedvezőtlen időjárás miatt egy héttel tolódik a vetítés, az esőnapon, július 19-én tartjuk meg.

Adél (Stork Natasa) radiológusként dolgozik egy magyar közkórházban, egypetéjű ikerpárja, Éva (Stork Natasa) pedig jó anyagi körülmények között neveli pár hónapos kisfiát vállalkozó férje oldalán. Különböző nézőpontból látják egymás életét. Az egyértelmű külső hasonlóságok ellenére máshogyan látják magukat és egymást, mindkettejüknek a másik élete tűnik könnyebbnek és jobbnak. Ebbe a konfliktusokkal terhelt kapcsolatba Ákos (Patkós Márton) színrelépése hoz váratlan fordulatot. Elsőre úgy tűnik, hogy a férfi mélyíti a távolságot az ikrek között, azonban éppen az ő hatására kezdenek el újra egymásra figyelni.

2022 egyik legjobb magyar filmje, Szilágyi Fanni mozis bemutatkozása egy mágikus realista köntösbe bújtatott testvérdráma, ironikus és elgondolkodtató történet egy ikerpárról, akik azon kívül, hogy ugyanúgy néznek ki, szinte mindenben különböznek egymástól. Stork Natasa megduplázott játéka már önmagában a tavalyi év egyik színészi csúcsteljesítménye, erre rakódik rá Szilágyi Fanni és Lányi Zsófia nagyszerűen kidolgozott, az élet apróságait és a másokról kialakított prekoncepcióinkat felnagyító és kifordító forgatókönyve. A magyar film új hangjaira kíváncsi nézőknek, testvéreknek és egykéknek, fiúknak és lányoknak, vagyis minden nyitott szívű nézőnek erősen ajánljuk a Fagyit, ígérjük, nincs benne semmi veszélyes.

,,A két főszereplő nézőpontjának egymásra csúsztatása és folyamatos ütköztetése több szinten is termékeny. A történet újramesélése egyrészt jótékony drámai feszültséget generál, hiszen a nézőnek nemcsak ki kell egészítenie vagy felülírnia az addigiakat, de törvényszerűen vadászni kezdi a különbségeket és hasonlóságokat. Erre az oda-vissza ható befogadói játékra a dramaturgia több ponton ráerősít, amivel nemcsak a karakterek árnyalódnak, de mi is jobban bevonódunk a világukba” - írtuk kritikánkban a filmről.  

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Veszélyes lehet a fagyi világpremierjét a 2022-es New York-i Filmhéten tartották, ahol a legjobb színésznőnek járó díjjal jutalmazták Stork Natasa dupla játékát. A Magyar Filmkritikusok a legjobb forgatókönyv díját ítélték oda a filmért Lányi Zsófiának.

A Veszélyes lehet a fagyi rendezője Szilágyi Fanni, forgatókönyvírója Lányi Zsófia, főszereplői Stork Natasa, Patkós Márton, Szabó Máté, Csirkász Ágnes, Bódy Magdi, operatőre Szilágyi Gábor, producerei Pataki Ági és Kenesei Edina. A rendező és a főszereplő korábban podcastunk vendégei voltak, Lányi Zsófia forgatókönyvíróval itt, Csikász Ágnessel, Stork Natasa filmbeli düblőrével pedig itt interjúztunk.

VárKERT mozi: Veszélyes lehet a fagyi

Helyszín: Várkert Bazár, Budapest, Ybl Miklós tér 2-6, 1013

Időpont: 2023. július 19.

Jegyek ITT.

A vetítés 21:00 órától kezdődik, a filmvetítés előtt 20:00 órától a film alkotóival beszélgetünk. Vendégek: Szilágyi Fanni (rendező), Stork Natasa (színész)