A hétvégén tartották a bolgár fővárosban a 28. Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál díjátadóját, amelyen a Lefkovicsék gyászolnak nyerte el a nemzetközi filmkritkusok szövetségének (FIPRESCI) díját. Breier Ádám első nagyjátékfilmje a fesztivál versenyprogramjában szerepelt.

A Lefkovicsék gyászolnak először az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, valamint a Miami és a New York-i Zsidó Filmfesztiválon szerepelt, mielőtt a magyar mozikba került, ahol eddig már több mint 23.000 néző látta.

A filmben Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot.

Az anya váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

Breier Ádám rendezővel podcastunkban itt beszélgettünk a filmről, majd Szabó Kimmel Tamás főszereplő is vendégünk volt a műsorban itt.

A Lefkovicsék gyászolnak a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült. A film forgatókönyvét Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi, operatőre Dévényi Zoltán, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, executive producere Sümeghy Claudia. Forgalmazója a Mozinet.

Három pasi és a nagy córesz – végre láthatóvá válik a 21. századi magyar zsidó sors

Breier Ádám első nagyjátékfilmje egyszerre nevetett és ríkat meg, miközben egy sokak számára ismeretlen világba kalauzol el. Ha csak egy kellemes vasárnap délutáni családi dramedy lenne, akkor is szeretnénk, de a Lefkovicsék gyászolnak ennél sokkal többet ad és fontos űrt tölt be a magyar filmek között.