Szerdai közelményében a céh bejelentette, a sztrájk helyi idő szerint november 9-én 0 óra 1 perckor hivatalosan véget ér. 

A 2023-as színészsztrájk a hollywoodi film- és tévéstúdiók történetének leghosszab sztrájkja volt, és azután kezdődött el, hogy májusban a forgatókönyvírók is sztrájkolni kezdtek, mivel sem a streaming-szolgáltatókkal, sem a filmstúdiókkal nem jutottak egyezségre. A színészek két hónappal később csatlakoztak a megmozduláshoz, elsősorban azzal a céllal, hogy szabályozzák a mesterséges intelligencia használatát a filmiparban, magasabb fizetésben részesüljenek az utánjátszások után, valamint fejlesszék a nyugdíj- és az egészségbiztosításukat.

A SAG-AFTRA bizottsága névtelen szavazással döntött a megállapodásról. A szakszervezet országos testülete pénteken dönt a megállapodás aláírásáról, amit az elmúlt napokban véglegesítettek. Amennyiben aláírják, úgy az új szerződés három évig lesz érvényben.

Történelmi lépés ez, mely biztosítja a színészek védelmét a mesterséges intelligencia ellen, és a legtöbb helyen 7%-os minimum fizetésemelést eredményez. Ez 2%-kal magasabb, mint amit a forgatókönyvírók és rendezők céhe kialkudott magának.

Arról, hogy a magyarországi filmstúdiók hogy vészelték át a hollywoodi sztrájkokat, itt írtunk korábban.

Címlapkép: Susan Sarandon / Guardian / Derek French/ Shutterstock