Mint arról már korábban is beszámoltunk, húsz éve nem volt példa arra, hogy négy magyar alkotás szerepeljen a Cannes-i filmfesztivál programján . Az ez alkalomból a Filmunió által  az Uránia moziban rendezett sajtótájékoztatót hatalmas sajtóérdeklődés övezte.






Muhi a Croisette-re indul
Az Inforg Cannes-ja


Muhi András holnap indul Cannes-ba, ahol összesen öt filmtervről tárgyal majd. Az Inforg vezető producere azért időzítette így croisette-i sétáját, mert a stúdió élete meglehetősen sűrűre sikeredett az utóbbi időben. A pályázati időszak mellett két filmbemutató is „hátráltatta” az utazást. Nemrégiben került a hazai mozikba Nacer Khemir Bab’Aziz című filmje, a legifjabb Muhi, Muhi András Pires Magyarfutball című dokumentumfilmje pedig május 16-án debütált.



Megosztott harmadik
Kocsis Ágnes díja Cannes-ban



Megosztott harmadik díjat nyert Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmje a hivatalos versenyprogram főiskolás vizsgafilmeket felvonultató Cinéfondation elnevezésű szekciójában az 59. cannes-i filmfesztiválon. Óriás érdeklődés mellett mutatták be Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét pénteken az 59. Cannes-i Filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű kategóriájában - adta hírül az MTI.




Beszámolók:

Megint jőnek, vonulgatnak
Megnyílt az 59. Cannes-i Filmfesztivál


A Riviérán rendszeresen kisüt a nap, de tavaszi kánikulának nyoma sincs. Az idei cannes-i fesztivál is hűvös profizmussal indul: gigasztárokat felvonultató, mégis csalódást keltő nyitófilm és céltalan kínai szerelmi dráma jól megfér egymás mellett, a Taxidermia sajtóvetítésén pedig időnként élénken nevet, majd lélegzetvisszafojtva pislog a közönség.




Verőszél a Riviérán
Cannes-i hétvége



Nézni és nézni hagyni – idén is ez a fesztivál elsődleges szabálya. Hamburgergyáros mexikói bevándorlók (Fast Food Nation), egymás fütykösét szopogató New York-i lakosok (Shortbus), torzsalkodó középkorú törökök (Iklimer) és a képzelt nukleáris jövőben botorkáló ex-pornó/bunyósztárok (Southland Tales) no meg gyászoló glasgow-i köztérfelügyelők (Red Road) szolgáltatnak okot az érdeklődésre az 59. Cannes-i Filmfesztivál kellős közepén.



A cannes-i jelenlétünk tendencia
Magyarok a Croisette-en


A hazai fiatal filmes generáció már évek óta jelen van Cannes-ban, ami Vezér Éva szerint már tendenciának tekinthető. A Filmunió igazgatója mellett rövid telefoninterjúban sikerült a nemrég Cannes-ból hazaérkezett Pálfi Györgyöt és a frissen kiutazott Kocsis Ágnest ottani tapasztalatairól kérdezni.





Tisztánlátás és félhomály
Cannes finisel


Már majdnem az összes nagy petárda eldurrant az idei Cannes-i Filmfesztiválon, de győztest senki sem mer még hirdetni. Az utóbbi napokban Inarruti, Kaurismaki és Sophia Coppola neve tartotta izgalomban a publikumot, az ínyenceknek pedig ott volt Tarr Béla, aki sajtótájékoztatón számolt be A londoni férfi forgatásának állásáról, és jelentette be három filmjének franciaországi DVD-megjelenését, valamint bemutatkozott Kocsis Ágnes is, akinek Friss levegő című filmjét a Kritikusok Hete szekcióban vetítettek.

Pálma-szezon
Cannes 2006 – A díjak


Hirtelen kiürülő városképpel és óvatoskodó-politikus díjakkal végződött az 59. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A Wong Kar-wai vezette zsűri úgy látta legjobbnak, ha az igazi húzófilmektől mentes mezőnyből a háborúellenes, közvetlen vagy közvetett módon az iraki megszállást bíráló filmeket tünteti ki. Almodóvar és Inarritu vigaszdíjjal távozott, a színészi alakításokat csoportokban értékelték, Kocsis Ágnes pedig rövidfilmjéért (A vírus) kapott harmadik díjat a fiatal tehetségeket bemutató, filmiskolai vizsgafilmeket vetítő Cinéfondation válogatásában. Kaurismaki és Guillermo del Toro versenyfilmjei nem nyertek semmit – szerencsére mégis hamarabb jutnak el hozzánk, mint a győztesek.