A Places to B azzal a céllal jött létre, hogy a fesztiválszervezőknek közvetlen, nyílt lehetőséget biztosítson közös stratégiák és díjak kialakítására, és szélesebb körű közönség megszólítására. Christine Camdessus (fesztiváligazgató/Fipadoc), Leena Pasanen (művészeti vezető/Biografilm) és Stefano Tealdi (pitching szakértő, műhelyvezető/Biografilm) azzal is támogatják a Verzió DocLabet és a műhelyben készült alkotások prezentációját (pitching), hogy részt vesznek a jelentkezők kiválasztásában, a projektek mentorálásában és a workshopot lezáró pitching moderálásában.

I Haven’t Died

A Verzió DocLab idei egyik díjazott projektje a Me & Her, Eldar Basmanov és Ahmed Fouad Ragab rendezésében meghívást nyert a 2022 júniusi Biografilm fesztivál Bio to B szakmai programsorozatának pitching fórumára, a szállásköltségek fedezésével kiegészítve, míg a másik győztes projekt, Dér Asia, Szakonyi Noémi, Meggyes Krisztina és Vincze Máté I Haven’t Died című dokumentumfilmje, akkreditációt kapott a 2022-es Fipadoc szakmai napjaira, az utazási és szállásköltségek fedezése mellett.

A szakmai hálózat első közös tevékenysége a 18. Verzión megvalósult Verzió DocLab, amelyet a Blinken OSA-ban november 12-én megtartott pitching fórum zárt le a partner fesztiválok mentorálásával. Ennek az együttműködésnek köszönhetően nemzetközileg elismert szakértők látogattak el Budapestre, hogy kiterjesszék támogatásukat dokumentumfilm-készítőknek projektjeik utómunkálatainak döntő fázisában, vagyis mielőtt filmjük bekerülne a fesztiválok körforgásába és szélesebb körű forgalmazásba.

Oksana Sarkisova, a Verzió fesztiváligazgatója hangsúlyozza, hogy a hálózat több közösség igényét is szolgálja: „Azért fogtunk bele ebbe az új hálózatba, hogy megosszuk egymással a tudást és a jó gyakorlatokat, amelyek nem csupán a résztvevő fesztiválok számára előnyösek, de a kiemelkedő dokumentumfilmes tehetségeknek és a közönségnek is. A környezettudatosságra és a nemi identitás elfogadására alapuló események hozzájárulnak ahhoz, hogy a filmkészítők és a közönség nyitott, biztonságos és kreatív környezetben kommunikáljanak egymással.

Me & Her

A három fesztivál már létező jó gyakorlatok tovább fejlesztésén is együttműködik, mint például átlátható kiválasztási mechanizmusok fejlesztésén és érdekfeszítő oktatási programok kidolgozásán.

Nem elvárás a női fesztiváligazgató vagy, hogy a helyszín neve „b” betűvel kezdődjön” – fejti ki Leena Pasanen, a Biografilm fesztiváligazgatója, hozzátéve, hogy „a játékos név ellenére minden olyan, közepes méretű fesztivál csatlakozhat hálózatunkhoz, amely törekvéseinkben és küldetésünkben egyetért velünk.”

A Places to B egy nyitott hálózat, amely szeretettel hív tagjai sorába minden fesztivált, amely elkötelezetten vállalja az átláthatóságot és az együttműködést, azzal a céllal, hogy élénk, változatos és környezetbarát kulturális eseményeket hívjanak életre közösen.