Nem ellenséget keresnek, hanem megoldást
A felújított Cirko-Gejzír mozi Balassa Péter, a Cirko Film – Másképp Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a mozisok problémái között már-már a létfenntartást érintő gondok szerepelnek. Nem egy filmszínháznak meggyűlt már a baja a közüzemekkel, nem ritka az sem, hogy még a villanyt is kikapcsolják. Azoknak a moziknak valamivel könnyebb a helyzete, amelyek mögött egy-egy önkormányzat áll. A legtöbb mozis azonban még csak nincs is tisztában a lehetőségeivel. Ezért fontos, hogy elinduljon a kommunikáció, s az üzemeltetők akár mások jó példáján keresztül  ismerkedjenek a „megoldóképlettel”. A sikertörténetek között szerepel például a miskolci mozi például, amelyet az eladástól és újrahasznosítástól mentettek meg, vagy a ceglédi Uránia, amely végre megszerezte az önkormányzat támogatását. Fontos, hogy a mozik tudjanak egymásról, s ha már 6-8 üzemeltető az ügy mellé áll, elindulhat valami. Az is lényeges, hogy megszűnjön a centralizált szemlélet, nem véletlen, hogy a konferencia székhelye Pécs lesz.

A Cirko Gejzír üzemeltetője kiemelte, hogy az október 18. és 20. között megrendezésre kerülő konferencián a párbeszédre helyezik a hangsúlyt. A pénzek nem az MMK-ban, hanem már a Kulturális Minisztériumban elakadtak. Az art-mozik azonban nem ellenséget keresnek, hanem megoldást. Szeretnének tisztán látni a jövőt illetően. Szeretnék tudni, vajon változnak-e jövőre a törvények, a rendeletek és a kiírások, a MEDIADESK által pedig az EU-s pályázati rendszerekbe kívánnak betekinteni. Ezek ismeretében könnyebb lobbyzni, az összefogás eredményeként pedig akár nagyobb projectek is megvalósulhatnak. Például az egyszeri vetítési jog módosításával a nagyobb filmfesztiválok kópiái turnéra indulhatnának, de indulhatnának közös sorozatok és rendezvények is.


Október 18-20.
Helyszín: Pécs, Apolló Artmozi – Perczel u. 22.

KEDD – október 18.

13.00 – Ebéd

13.30 – Bevezető – előadó: Port Ferenc, az Art-mozi Egyesület elnöke

13.45 - Tagfelvétel, jelöltek bemutatkozása (Cegléd – Uránia mozi, Kapuvár –Petőfi mozi, Sárospatak – Művelődés Háza)

14.30 - Önként jelentkező vagy felkért Art-mozi vezetők mozijainak bemutatása (sikerek, problémák, tapasztalatok): előadónként max 20 perc.
Tervezett előadók: Bíró Tibor – Miskolc -  Kossuth/Hevesy, Potyondi Linda – Pécs - Apolló Artmozi, Szűcs Réka – Budapest, Bem mozi

15.30 - Egységes statisztika kialakítása az Art-mozik körében, első félév adatainak értékelése (finanszírozás, határidők, koordinálás, informatikus megbízása)
Új home-page állapotának bemutatása
Előadó: Kun Tímea

16.30 Kerekasztal beszélgetés - Vidéki Art-mozik közötti együttműködési lehetőségek: közös sorozatok, rendezvények, promóciós anyagok. Nemzeti hetek, filmfesztiválok mozgatása az országban: Titanic, Mediawave, Európa filmhét: egyszeri vetítési jog változtatása.
Hazai és nemzetközi pályázati lehetőségek (Bíró Tibor)
 
17.30 Marketing tevékenységek fejlesztési lehetőségei.
Az egyesület arculat terjesztése: egységes logóhasználat (Balassa Péter)
Az egyesület szponzorálása (Didier Detour)
19.00 Vacsora
20.00 filmvetítés

SZERDA – október 19.

Az Art-mozi üzemeltetés időszerű gazdasági és technikai kérdéseiről meghívott szakértők előadása, kérdések.

9.30 Magyar Mozgókép Közalapítvány - Bakonyi Vera: az idei várható kifizetések, 2006 pályázati kerete és terve

11.30 MEDIADESK - Kiss Enikő: Europa Cinemas és más pályázati lehetőségek (pl: digitális vetítőrendszer kialakítása). Home page: fordítások, pályázatok rendszere, szelektálása. Kapcsolattartás rendszere.
Europa Cinemas – Fatima Djoumer: Magyarországi Europa Cinemas tagok munkájának értékelése, tagfelvételi kritériumok

13.00 ebéd

14.00 NKA – Kozma Károly: új rendszer pályázati lehetőségei. Normatív vs. Szelektív támogatás

15.30 NKÖM -  Zachar Balázs: alapítványi pénzek folyósításának hiánya, 2006-os budget, határidők kiszámíthatósága (utófinanszírozás). Art-mozi fejlesztési pályázat jövője (pl: akadálymentesítés megvalósítása)

17.00 Nemzeti Filmiroda - Surguta Orsolya: Várható-e az Art-mozi rendelet módosítása? Mozi-jelentések rendszere, jelentések rendszerének egyszerűsítése.

18.00 napi tapasztalatok értékelése, elemzése

19.00 vacsora

20.00 filmvetítés

CSÜTÖRTÖK – október 20.

9.00 forgalmazók előzeteseinek bemutatása

10.00 forgalmazók art-kópia osztóinak előadása: kópia-osztási stratégia, technika. Trailer-plakát osztás. Várható filmek 2006 nyaráig. Azonos film egy városba osztása.
 Hosszú Csaba - Budapest Film: az új on-line foglalási software bemutatása
 Csurdi Gábor – Budapest Film: várható filmek, fesztiválok, filmhetek. Vidék – főváros összehasonlítása populáris és kis art-filmek esetében.
 Seres Mariann – Best Hollywood
 Wippner Mária - MOKÉP
 Fedeles Szilvia / Arz Annamária - SPI
 Bertha Balázs - Odeon
 Borkesz Andrea – FF Film
 Bánkuti Zsuzsa – Másképp Alapítvány
 Schaffler Sarolta – Hungaricom
 Kocsis Júlia – Intersonic
 Czidlina Ildikó – UIP-Duna
 Kis Attila – Szimpla
 Blanár Sarolta - Forum Hungary

13.30 ebéd