Klaus Härö: Äideistä parhain (Anyám)Háborús témát kínálnak Oscarra a franciák és a finnek is. Az 1. világháború idején, karácsonykor játszódó Joyeux Noël (Boldog Karácsonyt!) című film Diane Kruger, Guillaume Canet és Daniel Brühl főszereplésével készült, igaz történet alapján. A német, francia és skót katonák karácsony estére békét kötnek, eltemetik halottaikat és futball-mérkőzést rendeznek. Rendezője Christian Carion, akinek Egy fecske csinált nyarat című filmjét idehaza is láthattuk.

A finn Äideistä parhain (Anyám) című filmet Torontóban lelkesen fogadták a nézők. Azt az időszakot dolgozza fel, amikor a 2. világháború idején 70 ezer finn gyereket menekítettek át a semleges Svédországba. A főszereplő a 9 éves Eero, akinek meg kell küzdeni finn anyja elvesztésével, és a majdani svéd pótmama elfogadásával egy idegen hazában. 

Kanada hivatalos nevezése a 70-es évek középosztályának popkultúráját feldolgozó alkotás, a C.R.A.Z.Y. című francianyelvű film, mely nemrégiben a legjobb kanadai film díját nyerte a Torontói Filmfesztiválon. Dél-Afrika pedig a szintén Torontó-nyertes Tsotsi-t indítja az aranyszobrocskáért.

2004-ben a Barbárok a kapuknál című kanadai film nyerte a külföldi Oscart, idén pedig a spanyol Belső tenger.   

A 2006-os nevezések közül január 31-én jelentik be a jelölteket, a végső eredményhirdetésre pedig március 5-én kerül sor. Tavaly 50 ország nevezte be az Oscarra egy-egy filmjét.