Olasz, svéd és spanyol filmek szereplői próbálnak tabuk között felnőni és egyszersmind megismerni saját nőiségüket. Cseh, román, német és magyar visszatekintések megdöntött rendszerekre, politikai erőszakra, gyilkosságra, ügynök-ügyekre és Észak-Koreára. Ugyanakkor különböző európai hadtesteknél szolgált katonai szakácsok emlékeiken keresztül betekintést nyerünk a dátumok, tények, hadüzenetek, csaták és békekötések színfalai mögé: 20. századi háborús szakács portrék kerülnek elénk. Választóvonalak és egyensúlykeresés filmek és kutatók nyomán; az albán nyelv, a panelházak, a gauchók és az LSD.

Nem kevésbé izgalmas témákat vetnek fel, immár a gyökerek és identitás területén a csehországi vietnámiak és az alaszkai norvégok történetei. Csehországból érkezett Hudeček és Rein urak gyűjteménye is; a derék gyilkos és a roncstelepen dolgozó barát, akinek semmi gusztusa az élethez. Nem mondható el ugyanez a Malaccal teljes helyi böllérekből szervezett csapatáról, akik Magyarország leghátrányosabb régiójából neveznek nemzetközi böllérversenyre. A fentiek természetesen csak nyers és szubjektív kiragadások a negyvenhárom versenyfilm alkotta programból. Jó eséllyel azonban mindenki talál majd kedvére valót a három szekció alkotásaiból.

Zolnay Pál előtt tiszteleg az idei retrospektív program: vetítik a Sámán, a Törjünk fel egy meggymagot! című filmjei és a Filmsámán című Zolnay portréfilm. A vetítések és beszélgetések helyszíne az Örökmozgó Filmarchívum és az Építész Udvar, az Építész Udvar és az Örökmozgó Filmmúzeum programjaira, vetítéseire a belépés díjtalan.

A myDEER program a Visegrádi Alap meghatározó támogatásával olyan dokumentumfilm projektekkel foglalkozik, amelyek forgatása még nem zárult le, s amelyek legalább két visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) helyszínein játszódnak. A workshop célja, hogy ösztönözze a koprodukciók létrejöttét, és támogassa olyan európai filmalkotások megvalósítását, amelyek széles körben való terjesztésre alkalmasak, és érzékeny képet adnak a visegrádi országok népeinek kultúrájáról, mindennapi életéről.

A tavalyi jó  tapasztalatok után idén is megrendezik a dokumentumfilm-kritikusi workshop-ot Blaskó Ágnes és Varga Balázs vezetésével. A szöveg születése, a dokumentumfilmek elemzéséhez szükséges formanyelvi és fogalmi eszköztár, az egyéni írásgyakorlat mellett a résztvevők konkrét megmérettetésen vesznek részt, mert kinyomtatott munkáikat "még melegében" a fesztivál vendégei elé tárjuk.