A fesztivál fő helyszíne Kolozsvár lesz, ezen kívül magyar filmeket vetítenek Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén, Zilahon és Aradon. A 45 éves magyar filmtörténet egyik csillogó gyöngyszeme, a Szerelem, amelynek digitálisan felújított verziója idén visszatért a cannes-i filmfesztiválra, ahol egykor az Arany Pálmáért versenyzett és elnyerte a zsűri nagydíját. Ezt a restaurált verziót vetítik a Filmtettfeszten. Az 1971-ben bemutatott alkotást először láthatja a kolozsvári közönség a helyi Győzelem moziban október 5-én.

Az esemény honlapján elérhető program szerint a fesztiválon levetítik egyebek mellett Kern András: Gondolj rám, Gárdos Péter: Hajnali láz, Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból, Mátyássy Áron: Víkend, Dési András, Móray Gábor: Az éjszakám a nappalod, Edelényi János: JutalomJáték, Horváth Lili: Szerdai gyerek, Goda Krisztina: Veszettek, Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál és Nemes Jeles László: Saul fia című filmjét.

A szemlén dokumentum-, animációs- és kisjátékfilmeket is bemutatnak, egyebek mellett levetítik a 15. Filmtett Workshopon készült munkákat, valamint az erdélyi magyar rövidfilmek versenyébe, a Filmgaloppra beválogatott alkotásokat. A fesztivál zárónapján kiosztják a Sárga Csikó-díjat, amelyet idén Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, egyetemi tanár és fesztiválalapító kap meg. A szervezők ezzel ismerik el, hogy munkásságával jelentős mértékben segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

Filmkritikaíró workshopot is szervez október 7. és 9. között, Kolozsváron a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál. A szerkesztőség már évek óta, rendszeresen meghirdeti kritikaíró/elméleti kurzusát a nyári táborában, idén ez a 16. Filmtettfeszten kap helyet, átalakul egy három napos, intenzív tanfolyammá, és nyilvános lesz. A foglalkozások péntektől vasárnapig zajlanak, délelőtt 11-től délután 6-ig, egyórás szünettel.

A workshopra szeretettel várnak film-, média-, kommunikáció-, teatrológia-, filológia-szakosodású hallgatókat, médiában dolgozókat, aktív vagy leendő kritikusokat, vagy olyanokat, akik a filmről való gondolkodás és közbeszéd iránt érdeklődnek. A részvétel ingyenes. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve megszervezett workshop helyszíne a Bocskai-ház, és három előadó három különböző szemszögből fogja megközelíteni a filmkritikaírás lehetséges vonatkozásait.

Váró Kata Anna foglalkozásain a workshop résztvevői által hozott kritikák alapján közösen gyűjtik össze, hogy melyek a jó kritika attribútumai, illetve hogy melyek azok a pontok, amelyekre egy filmkritika írása – és olvasása – kapcsán oda kell figyelni (médium, célközönség, kontextus megteremtése, struktúra stb).

Pápai Zsolt előadásában a filmkritika alapfunkcióiról fog beszélni, továbbá arról, hogy ezektől mennyiben lehet és mennyiben nem tanácsos eltérni, illetve miért jelenthet problémát a mai magyar (elsősorban online) filmkritikában, hogy a szerzők mellőznek egyes kritikai alapfunkciókat.

Kárpáti György a nemzetközi filmkritikus-szövetség, a FIPRESCI szerepéről fog beszélni, illetve a filmkritikaírást távolabbi, nemzetközi kontextusba helyezi, valamint gyakorlati tanácsokat szolgáltat fesztiválokon való részvételhez és más, filmes újságírói feladatokhoz (interjúzás stb.).

Részletek itt.

Forrás: MTI/Filmtett