Az új magyar filmalkotásokat bemutató erdélyi szemle Antal Nimród idén húszéves filmjének, a Kontrollnak a vetítésével kezdődött. Az ezt követő közönségtalálkozón a főszereplőt alakító Csányi Sándor osztott meg kulisszatitkokat a közönséggel.

A Győzelem moziban tartott megnyitón Zágoni Bálint, a szervező Filmtett Egyesület elnöke és Buzogány Klára főszervező elmondta, hogy az idei szemlére minden eddiginél gazdagabb programmal készültek. A magyar filmgyártás új alkotásai mellett klasszikusokat is láthat a közönség, számos szakmai és kísérőprogram lesz. Gazdagabb programmal várják a családokat is, a rajzfilmvetítések mellett animációs műhelyt is szerveznek gyerekeknek - hangzott el.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere örvendetesnek nevezte, hogy idén is a magyar filmszemlével veszi kezdetét a városban zajló kulturális rendezvények sora.

Szirmok, virágok, koszorúk

A 23. Filmtettfeszt keretében öt dokumentumfilmet és 17 egész estés fikciós alkotást vetítenek. A szemle vasárnap estig tart Kolozsvár központtal, de Nagyvárad, Szatmárnémeti, Nagybánya, Temesvár, Arad, Szamosújvár, Tordaszentlászló, Nagyszeben, Brassó, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna magyar közönségét is várják a mozivásznak elé.

Zágoni Bálint elmondta: a filmek száma, műfaji sokszínűsége és a szakmai kísérőprogramok szempontjából is erősödött a fesztivál.

Két szakmai konferenciát és mesterkurzusokat is tartanak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem társszervezésében a tudatos médiahasználat és gyerekvédelem témájában zajlik kétnapos minikonferencia Kolozsváron, Csíkszeredában és Nagyváradon. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézetével közösen a magyar dokumentumfilmekben megjelenő Erdély-képről értekeznek.

Számos rendező, színész, filmes szakember kíséri el a filmeket Erdélybe, a legtöbben Kolozsváron találkoznak a nézőkkel, de Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon is lesznek közönségtalálkozók.

Zágoni Bálint kiemelte a kínálatból a Magyar mesterművek válogatást, rámutatva, hogy minden évben igyekeznek bemutatni néhányat a magyar filmtörténet fontosabb alkotásai közül. Idén az 1956-os forradalom témáját feldolgozó filmeket vetítenek: a Szamárköhögést Gárdos Péter rendező jelenlétében mutatják be, a Szerencsés Dánielt, az egyik főszereplőt alakító Rudolf Péter kíséri el, és Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című műve is látható lesz.

Az idei fesztivál újdonsága a vajdasági rövidfilm-válogatás, melyet öt rendező is elkísér Kolozsvárra.

A Filmtettfeszt keretében tartják meg a Filmgalopp versenyprogramot, idén a legjobb dokumentumfilmet választja ki a Gergely Zsuzsa kulturális újságíró, rádiós szerkesztő, Váró Kata Anna debreceni filmesztéta, film- és színházkritikus, egyetemi oktató és Vízkelety Márton szabadúszó operatőr, rendező alkotta zsűri. A versenyfilmek a szemle alatt online is megnézhetők a fesztivál honlapján, a nézők szavazatai alapján ítélik oda a szekció közönségdíját.

A szombati díjátadón két másik díjat is átnyújtanak: a Sárga Csikó Díjat Lakatos Róbert erdélyi filmrendező kapja, a Filmtett Egyesület kritikusi nívódíját, a Fám Erika-díjat Szabó R. Ádám veheti át.

forrás: MTI