A Berlini Filmfesztivállal párhuzamosan futó, február 17. és 22. között zajló Berlinale Talents 68 országból 202 filmes (116 nő, 76 férfi, 10 diverz) szakembert hívott meg az idei programjába. A hat napig tartó tapasztalatcsere a következő mottót kapta: „Közös nyelvek – Mondjuk ki filmnyelven” (Common Tongues – Speaking Out in the Language of Cinema).  

A fiatal tehetségeket 3832 jelentkező közül választották ki, Rudas Marianna, Méder Tamás Apor, Felszeghy Ádám és Bernáth Szilárd az egyik legnagyobb aktív filmes közösség tagjává válik ezzel, hiszen a Berlinale Talentsen részt vett filmesek száma a tízezerhez közelít.  

Ahogy a korábbi években, úgy most is a filmkészítés számos területe képviselteti magát a tehetséggondozó programban: színészek, operatőrök, rendezők, forgalmazási szakemberek, filmkritikusok, producerek, forgatókönyvírók, vágók, hangmérnökök, látvány- és díszlettervezők. A tehetségekben közös, hogy már rendelkeznek tíz év szakmai tapasztalattal, bemutatkoztak nemzetközi fesztiválokon, vagy nemzetközileg ismert projektekben vettek részt, esetleg valamelyik vezető filmgyártó cég munkatársai.  

Tobi színei

Rudas Marianna Nemes Anna Beauty of the Beast című filmjének, a Kilakoltatásnak (r.: Fazekas Máté) és Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjének volt a vágója. A DokuCast vendégeként korábban a dokumenfumfilmek vágásával kapcsolatos kihívásokról mesélt nekünk.

Felszeghy Ádám játék- rövid- és dokumentumfilmek, animációsfilmek producere. Idén két filmjét is nagyon várjuk: a Lefkovicsék gyászolnak és a Kék pelikan is hamarosan mozikba kerül.  

Méder Tamás Apor erdélyi származású operatőr, aki Londonban él. Ő fényképezte a Scorched Earth, a Better, a Spindrift, a Summer Shade és a Praeis című drámákat. Shira Haimovici Summer Shade című rövidfilmjéért a legjobb diákfilmes operatőrnek járó elismerést vehette át a Brit Operatőrök Társaságától.

Bernáth Szilárd forgatókönyvíró, rendező, a Fizetős nap és a Larry alkotója, utóbbi filmet többek között a Cottbusi Nemzetközi Filmfesztiválon két, a Magyar Filmkritikusok Díjátadóján négy díjjal jutalmazták. Jelenleg egy radikális szerelmesfilm tervén dolgozik.  

A Berlinale Talents programjában az elmúlt években számos magyar alkotó részt vett, voltak köztük rendezők (Zomborácz Virág, Mundruczó Kornél, Reisz Gábor, Zurbó Dorottyai), producerek (Osváth Gábor, Berkes Júlia, Nedeczky Dóra), tavaly Szakonyi Noémi Veronika és Kis Hajni rendezők nyertek meghívást. Kis Hajni idén már új filmtervével megy Berlinbe.

Forrás: Berlinale Talents
A címlapképen Bernáth Szilárd, Rudas Marianna, Felszeghy Ádám és Méder A. Tamás szerepel.