A Berlini Filmfesztivállal párhuzamosan futó, február 18 és 23 között zajló Berlinale Talents 68 országból 204 filmes szakembert hívott meg az idei programjába. A hat napos tapasztalatcsere a következő mottót kapta: „Te most viccelsz: humor a komoly időkben”. A fiatal tehetségeket 3295 jelentkező közül választották ki, Szakonyi Noémi Veronika és Kis Hajni az egyik legnagyobb filmes közösség tagjává válik ezzel, a Berlinale Talentsen részt vett filmesek száma a tízezerhez közelít.

Ahogy a korábbi években, úgy most is a filmkészítés számos területe képviselteti magát a tehetséggondozó programban: színészek, operatőrök, rendezők, forgalmazási szakemberek, filmkritikusok, producerek, forgatókönyvírók, vágók, hangmérnökök, látvány- és díszlettervezők. Idén kiemelt figyelmet fordítanak a virtuális valóságban játszódó filmekre, 40 VR-projekt fejlesztését támogatja a Talent Labs. Valamint szakmai beszélgetést szerveznek a TÁR című film alkotóival, Todd Field rendezővel, Hildur Guðnadóttir zeneszerzővel, illetve a két főszereplővel, Cate Blanchett-tel és Nina Hoss-szal.

Hat hét és Külön falka

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című bemutatkozó nagyjátékfilmje egy nehéz családi körülmények között élő tinédzser lány, Zsófi története, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát. Később azonban elbizonytalanodik, és hat hét áll a rendelkezésére, hogy meggondolja magát. A dráma az idei év egyik legnagyobb hazai fesztiválsikere volt, a teljesség igénye nélkül: nagydíjat nyert a miskolci CineFesten és a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon, két díjat hozott el a franciaországi Arras-ból.

2021 legjobb magyar filmjének választottuk a Filmhun a Külön falkát, Kis Hajni első nagyjátékfilmjét, amely a közönség mellett a hazai filmszakma tetszését is elnyerte, három Magyar Mozgókép Díjjal távozott a gáláról, többek között a legjobb nagyjátékfilmnek választották meg. Jelenleg a Jerusalem Sam Spiegel Film Lab keretében fejleszti az időskori gondozásról szóló Ich bin Marika című filmtervét, ahová korábban a Szelíd és a Saul fia is bekerült.

A Berlinale Talents programjában az elmúlt években számos magyar alkotó részt vett, voltak köztük rendezők (Zomborácz Virág, Mundruczó Kornél, Reisz Gábor, Zurbó Dorottyai), producerek (Osváth Gábor, Berkes Júlia, Nedeczky Dóra), tavaly Vas Marianna és Oláh Judit dokumentumfilm-rendezők nyertek meghívást.