Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas rendező és producer hetedik nagyjátékfilmje a szakmai és közönségsikert aratott A martfűi rém (2016) után ismét fajsúlyos morális kérdéseket köré épül. A puzzle-szerűen felépülő, fokozatosan összeálló történetszálak három, teljesen különböző hátterű család életének eseményeit és egy rejtélyes fénykép által elindított nyomozás drámai fordulatait mesélik el, napjaink vidéki Magyarországán.

Egy gazdag üzletember és felesége, nevelt lányuk, egy kiállítás-rendező fotográfus és keramikus felesége, valamint egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. A filmbéli nyomozás során sorsuk egyre jobban összefonódik, életüket pedig alapjaiban borítják fel a múlt ködéből feltáruló titkok és bűnök. „Az ember gyakran érzi úgy, hogy mellékszereplő a saját életében. Kicsit erről az érzésről is szól ez a film” – mondta a rendező korábban a Filmhunak.

Vajon ki válhat tettessé, és ki áldozattá? Kinek van joga ítélkezni felettünk? Mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz? Meg tudunk-e bocsátani magunknak? Ehhez hasonló morális kérdéseket jár körül ez sajátos felépítésű, személyes hangulatú "társadalmi dráma", amelyet Sopsits barátja, a tragikusan fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták. „Jó barátom volt, 41 évesen, betegségben halt meg. A fotóalanyai vallomásként meséltek neki az életükről. A film bizonyos fokig in memoriam, ezért játszik benne a testvére és a kislánya is.

A Mellékszereplők forgatókönyvét közösen jegyzi Maruszki Balázs és Sopsits Árpád, aki rendezője, egyik főszereplője, producere és zeneszerzője is a filmnek. A főszerepeket alakító Jászberényi Gábor, Dömök Edina, Farkas Franciska és a rendező mellett két amatőr, Telek Zoltán Tibor festő és zenész, Telek Balázs testvére és az elhunyt fotóművész lánya, Telek Babita is szerepel a filmben.

 

Az NFI gyártási támogatásával elkészült alkotás számos nemzetközi fesztiválon - többek között Indiában, Lengyelországban, Romániában - megfordult, hazai ősbemutatója a Magyar Mozgókép Fesztiválon valósult meg. A film október 26-tól érkezik a mozikba.

A forgalmazó Pannonia Entertainment a bemutatóhoz kapcsolódó támogatási programjában minden megvásárolt mozijegy árából 200 forinttal támogatja az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkáját.