Az ember gyakran érzi úgy, hogy mellékszereplő a saját életében. Kicsit erről az érzésről is szól ez a film” – fűzött magyarázatot új filmjének címéhez Sopsits Árpád, aki a 2016-ban bemutatott A martfűi rém óta idén nyáron forgatott újra először fikciós játékfilmet. Sopsits forgatókönyvírója, rendezője és producere is a tévéfilmnek, amelyre a Nemzeti Filmintézetnél egyedi pályázaton nyert támogatást.

A Mellékszereplők alapvetően más műfajú és jóval kisebb költségvetésű, mint a valós eseményeken alapuló thriller, de a rendező szerint a maga keretei között így is nagyszabású, morális témákat boncolgató történetről van szó: “Társadalmi dráma, nem krimi, de van benne egy erős bűn vonal. Három családról szól, akiknek egy régi ügy kapcsán fonódik össze az élete. A mában játszódik, de lesz benne egy visszatekintés tíz évvel ezelőttre, látni fogjuk, hogyan befolyásolják az életüket az akkori események.

Sopsits Árpád / Fotó: MTI/Komka Péter

A cselekmény fordulatait nem akarta előre lelőni, de azt elárulta, hogy hat, eltérő társadalmi csoportba tartozó főszereplője van a filmnek: egy pap, egy kislány, egy vidéki művészházaspár valamint egy fővárosi, gazdag vállalkozó és az ő egykori modell felesége. “Kibomlik a magánéletük, megismerjük a konfliktusainkat, és feltárul bizonyos emberek bűnös múltja.” A Mellékszereplők fikciós film, formabontó, de mint fogalmazott, van benne “valami furcsa személyesség.”

A történetet egy barátja, a fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták: “Jó barátom volt, 41 évesen, betegségben halt meg. A film bizonyos fokig In Memoriam, ezért játszik benne a testvére és a kislánya is. A fotóalanyai vallomásként meséltek neki az életükről. Ezt a történetmagot kicsit továbbgondolva, egy fotós, egy börtön pap és a többiek karakterén keresztül kezdtük kibontani.

A forgatókönyv kidolgozásában, véglegesítésében Maruszki Balázs (A zöld sárkány gyermekei, Nino bárkája) volt a segítségére. “Egy kicsit puzzle-szerkezetű, azzal játszunk, mikor rakja össze belőle a néző a történetet. Három családot látunk párhuzamosan, és nem derül ki azonnal, hogy mi köztük az összefüggés. Nincs egyetlen fővonal, mindhárom szál egyenrangú, olyan mint a fonottkalács. Nem csináltam még ilyet, újszerű kihívás számomra is.”

A Mellékszereplők forgatása / Fotó: Sós Zoltán

 Mivel a történet régebben foglalkoztatja, már a szereplőket is kiválasztotta, mire eldőlt, hogy a Mellékszereplők tényleg megvalósulhat. Az egyik főszereplő Jászberényi Gábor, akivel Sopsits A martfűi rémben is együtt dolgozott, a párját Dömök Edina alakítja, Farkas Franciska pedig a rendezővel fog egy párt alkotni, aki ezúttal saját magára is főszerepet osztott. Mellettük két amatőr, Telek Zoltán festő és zenész, Telek Balázs testvére és az elhunyt fotóművész kislánya, Babita is szerepel a filmben.

Sopsitsnak színészként már volt filmes és színházi tapasztalata is, de a nagyobb szerepeket eddig tudatosan kerülte. Arról, hogy most milyen élmény volt egyszerre központi szereplő lenni a kamera előtt és a kamera mögött, így fogalmazott: “Nagyon nehéz volt, nem biztos, hogy még egyszer bevállalnám. Az ember önmagát nem tudja úgy kontrollálni, amikor benne van, belülről mást érzek, mint amikor kívülről nézem. Ezzel leginkább most szembesülök a vágószobában. De ugyanakkor érdekes élmény volt, ebből a szempontból is nagyon személyes film lesz.”

A felvételek június végén fejeződtek be. Eredeti helyszíneken: Budapesten, Balassagyarmaton, egy tóparton, az ArtBázison és egy börtönben forgattak. “Nincs benne egyáltalán műterem, ez egy nagyon kis költségvetésű tévéfilm. Mindenki főleg lelkesedésből jött, mert tetszett nekik az ötlet és az, hogy egy kicsit gerilla módon csináljuk. Körülbelül huszonöt odaadó ember dolgozott benne a színészekkel együtt, és szerencsére sok lelkes támogatót találtunk, akik anyagilag vagy egyéb módon járultak hozzá a produkcióhoz.

Farkas Franciska és Jászberényi Gábor a forgatáson / Fotó: Sós Zoltán

A Mellékszereplők a Nemzeti Filmintézet és a Filmiroda 50 millió forintos (gyártási) támogatásával, a Soart Kft. gyártásában készül. Operatőre Tímár Gergely és Vajda Gergely, gyártásvezetője Valkony Zsolt, rendezőasszisztense Ganzer Olivér, fevételvezetői Berger Sára és Magyar Gyula, hangmérnöke Gyöngyössi Ádám, fővilágosítója Pethő Kristóf, jelmeztervezője Kiss-Matyi Mónika. A vágói Kovács Zoltán és Barsi Béla, Sopsits Árpád pedig látványtervezőként és a Latte Maffiato együttes közreműködésével zeneszerzőként is jegyzi a filmet.

Jelenleg a vágás harmadik hetében tartanak, a vágás első változatával november közepéig szeretnének elkészülni, az utómunka pedig jövő januárban fejeződhet be. A bemutatás időpontjáról később döntenek.

Címlapkép: Farkas Franciska és Jászberényi Gábor a Mellékszereplők forgatásán / Fotó: Sós Zoltán