A Magyarázat mindenre nemcsak a Gartenbaukinoban megrendezett nyitógálán lesz látható, de a későbbiekben a Stadtkino im Künstlerhausban, a Metro Kinokulturhausban és a bécsi Uránia moziban is vetítik.

Ha egy pillantást vetünk a legközelebbi határainkon túlra, saját társadalmunk tükörképét figyelhetjük meg” – mondta Eva Sangiorgi, a Viennale igazgatója. „A 61. Viennalét egy egyszerre politikai és humanista, kemény és költői alkotással nyitjuk meg. Film a saját korunkról, annak fiataljairól, a társadalmi kapcsolatainkról, a jövő eszméiről és reményeiről szól. Egy film, ami mindannyiunkat érint.

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje megnyerte a Velencei Filmfesztivál Orizzonti (Horizontok) szekciójának "Legjobb film" díját. A Magyarázat mindenre összetett, sokszínű, fojtogató hangulatú társadalmi tabló a bipoláris Magyarországról, a szabadságvágy és az otthon iránti szeretet, a kölcsönös megértés utáni vágy szívből jövő megnyilvánulása.

A film főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva.

 

A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A bécsi fesztivál megnyitóján jelen lesz Kizlinger Lilla színésznő és Berkes Júlia producer.

A Magyarázat mindenre című filmmel, amely október 5-től látható a magyar mozikban, mi is sokat foglalkoztunk, ebben a dossziéban megtaláljátok interjúinkat, kritikánkat, és a videónkat is, amelyet Velencében készítettünk.