Bár 1984-ben alapították, de igazán az ezredfordulón kezdett megkerülhetetlen kiadóvá válni a Criterion. Az amerikai cég évről évre egyre több filmtörténeti klasszikussal és különleges kortárs mozgóképpel bővíti kollekcióját, amely megbízhatóan magas színvonala mellett az igényes körítés és a bőséges extrákkal ellátott kiadványok is kiemeli társai közül.

A Criterion először 2022-ben adott ki magyar alkotást, Mészáros Márta 1975-ös filmje, az Örökbefogás igényes Blue-ray kiadása kerülhetett fel a cinefil gyűjtők polcára. A második magyar vonatkozású alkotás kiadását Scorsesének köszönhetjük, aki André De Toth (Tóth Endre) Két lány az uccán című 1939-es filmjét is beválogatta a világ legfontosabb filmkincsei közé.

Most nagy adósságot törleszt a Criterion, végre a legnagyobb élő magyar rendező, Tarr Béla is bekerül a cinefilek az egész világon figyelemmel kísért gyűjteménybe. A Criterion ráadásul szintet lépett, mert a Blu-Ray-en túl, a jelenleg létező legjobb minőségben, 4K UHD lemezen is elérhető lesz náluk a Werckmeister harmóniák.

A kiadvány ezúttal is pazar minőségben és extrákkal látja meg a napvilágot, a 4K restaurálás mellett rendező által felügyelt és jóváhagyott, tömörítetlen monó hangsáv lesz rajta, valamint Scott Foundas filmkritikus Tarral készített interjúját is és Dennis Lim kritikus esszéjét is megismerhetjük. Ráadásul Tarr első nagyjátékfilmjét, Családi tűzfészek című 1979-es alkotást is megtaláljuk az extrákban.

A Werckmeister harmóniák április 16-tól lesz elérhető a Criterion Collectionben, ugyanebben a hónapban olyan remekművekkel gazdagodik a gyűjtemény, mint A gyűlölet, a Piknik a Függő sziklánál vagy az I Am Cuba. Jó társaságba került Valuska. Van persze rossz hír is, mivel amerikai kiadvány, ezért a régiókódolása miatt a lemezt csak régiófüggetlen lejátszóval lehet majd megnézni. 

Jelenleg külföldön hat filmje érhető el Tarr Bélának, Amerikában és Európában több cég kínálatában is megtalálható a Kárhozat és a Sátántangó, a brit Artificial Eye kiadta A torinói lovat, és 2023 novemberében jelent meg egy gyűjteményes kiadás a francia Carlotta Films jóvoltából, amely 4 filmet tartalmaz (Családi tűzfészek, Szabadgyalog, Kárhozat és Werckmeister harmóniák).

A cikk első verziójában tévesen írtuk, hogy öt filmje érhető el Blu-rayen.

Tarr Béla: Jó lett volna, ha megmarad mesének

"Legyen benned energia, düh, bátorság és szarjál az egészre!" - üzeni Tarr Béla a pályakezdő filmeseknek. A legendás rendező a 20 éves Werckmeister harmóniák kapcsán elmondta, miért csak Lars Rudolph-fal tudta elképzelni a filmet, mi a legboldogítóbb érzés számára a filmkészítésben, és hogy mi lett a bálna sorsa a forgatás után. Beszéltünk még isteni jelenlétről, világvégéről, reményről és SZFE-ről, valamint arról, néz-e Netflixet.