Martin Scorsese 2007-ben úgy döntött, hogy az utókor számára elkezdi megőrizni az egyetemes filmtörténet legfontosabb kincseit, és megalapította a The Film Foundation’s World Cinema Projectet. A kezdetek óta 28 ország 49 filmjét restaurálták, konzerválták és mutatták be a világ közönsége számára. Ezek közül több is megjelent a Criterion Collection válogatásában, és a legújabb, negyedik gyűjtői szettbe André De Toth filmje is bekerült

Az 1939-es Két lány az uccán felújítása már 2009-ben elkezdődött. A filmet az első Budapesti Klasszikus Film Maratonon arról a 35 mm-es kópiáról vetítették, melyet a Scorsese által vezetett alapítvány restaurált. A teljes körű felújítás alapjául a Budapesten őrzött, jó állapotban fennmaradt kép- és hangnegatív szolgált, amely a bolognai szakemberek keze alatt fizikai javításon és tisztításon esett át.

Két lány az uccán

“Tasnádi Fekete Mária és Bordy Bella szikrázóan alakítják a felfelé ívelő, dolgozó nőket - az egyikük egy lányzenekar tagja, a másik kőműves -, akik összefognak, miközben mindketten megpróbálnak boldogulni Budapesten, és támogatják egymást a pénzügyi gondjaikban, a kéjsóvár férfiak közeledéseiben, valamint a szerelem hullámhegyein és szívfájdalmain át. Mozgalmas operatőri munka, lendületes vágás és avantgárd képi világ jellemzi a Két lány az uccán című filmet, amely lenyűgözően modern óda a munkásosztálybeli női szolidaritás erejéről.” – olvasható a film leírása a gyűjteményben.

André de Toth, vagyis Tóth Endre öt filmet készített Magyarországon, majd a világháború elől Angliába ment, ahol Korda Sándor rendezőasszisztense lett, később az Egyesült Államokban folytatta a karrierjét. Rendezett westernt, film noirt, thrillert és kalandfilmet is, függetlenségét a nagy stúdióktól a pályája végéig megőrizte. Karrierje utolsó éveiben hazatért Európába, utolsó filmjeit már itt forgatta. Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje után, a Két lány az uccán a második magyar film, ami helyet kapott a Criterion Collection válogatásában. 

Martin Scorsese's World Cinema Project 4. 

A Scorsese féle World Cinema Project negyedik kiadásának további filmjei a Sambizanga című 1972-es film Angolából, az 1939-es Prisioneros de la tierra Argentínából, az 1976-os Chess of the Wind Iránból (a filmről itt írtunk részletesebben) és az indiai Kalpana című film, 1960-ból. 

A leírás alapján mindegyik jelentős ablakot nyit egy olyan filmkészítési hagyományra, amelyet a nemzetközi közönségnek korábban csak korlátozottan volt lehetősége megismerni. A Blu-ray/DVD-válogatás szeptember 22-én fog megjelenni, 100 dollárért lehet előrendelni, a lemezek lejátszásához sajnos régiófüggetlen lejátszóra van szükség.

Címlapfotón: Martin Scorsese és André de Toth