A dokumentumfilmes versenyprogramban ünnepel ősbemutatót Somogyvári Gergő Fanni kertje című filmje, amely húsz másik alkotással veszi film a versenyt. Év eleje óta várjuk a dokumentumfilmet, amelyben egy valószerűtlen, kicsit meseszerű, de mégis valódi barátság történetét ismerhetjük meg. A film főszereplője a 19 éves Fanni, akit transz identitása miatt kamaszkorában kitagadott a családja. Egy magányos, nyugdíjaskorú hajléktalan, Laci kunyhójában lel menedékre, aki lassacskán apafigurává válik számára, és így együtt küzdenek meg Fanni démonaival és a külvilág elutasításával. A két, a társadalom által magára hagyott ember beszélgetési mindannyiunk számára fontos tanulságokkal szolgálhatnak.

Ahogy arról már írtunk, egy évvel ezelőtt a Szarajevói Filmfesztivál Docu Rough Cut Boutique programjában mutatták be Somogyvári Gergő dokumentumfilmjét. A Docu Rough Cut Boutique az utómunka fázisában lévő dokumentumfilmek regionális platformja a Szarajevói Filmfesztivál és a Balkan Documentary Center szervezésében, amelynek harmadik etapja a CineLink Szakmai Napok keretén belül zajlott le. 

A rövidfilmes versenyprogramban száll ringbe a Cannes-ban és Anncy-ban is díjazott 27. Buda Flóra Anna tíz évig készítette az animációs filmjét, amely a fiatal felnőttek lakhatási válságról szól, hiszen alkotás főszereplője a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él.

A diákfilmes kategóriában három magyar alkotást is találunk: Gyimesi Anna a DocNomads program keretében készült Falling-ja, Szelestey Bianka (SZFE) az idei Friss Húson bemutatott Pragma című filmje, valamint Erhardt Domonkos Szemem sarka című, a Berlinalén díjazott MOME-s diplomafilmje.

A Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivált idén 11. és 18. között kerül megrendezésre. 

Forrás: Filmtett / Címlapkép: 27