Ebben az évben közel 50 magyar filmpremierre számíthatunk moziban és tévén. Kedvünkre válogathatunk a színes felhozatalból: társadalmi drámák, bűnfilmek, romantikus történetek jönnek, és olyan év is régen volt már, hogy három magyar animációs filmet is bemutatnak, emellett pedig érkeznek a magyar történelem fontos pillanatait feldolgozó filmek.

 

LÁTOM, AMIT LÁTSZ (r.: Szabó Mátyás)

A sokáig Vándorló levelek címen futó sci-fi már az alapötletével megigézett bennünket: Ábel különleges képességgel bír, rá tud csatlakozni más emberekre, és az ő szemükön keresztül látja a világot. A zárkózott fiú így segít elveszett gyerekek nyomára bukkanni, egy nap azonban tévedésből egy felnőtt nő fejébe lép be, és anélkül, hogy valójában ismernék egymást, vonzódni kezdenek egymáshoz. Sajátos, kelet-európai szerelmes történetet ígérnek az alkotók. Vilmányi Benettet öröm lesz újra mozifilmben látni, de legalább annyira kíváncsiak vagyunk Hartai Petra első filmes főszerepére is.

Mikor jön? Az év második negyedében.

 

VALAMI MADARAK (r.: Hevér Dániel)

Zoé impulzív tinédzserlány, Béla mogorva bácsi egy idősek otthonában. Egyikük sem találja a helyét a világban, de kettejük furcsa barátsága átsegítheti őket a nehézségeiken. Hevér Dániel bemutatkozó nagyjátékfilmjében talán Kizlinger Lilla és Szacsvay László kettősét várjuk a leginkább: a férfi legendás színházi és filmes alakításaiból ismert, egyszerre megható és zord jelenléte, és a fiatal színésznő flegma játéka bizonyára izgalmas feszültségeket teremt majd. Novemberben ellátogattunk a film forgatására is, a riportunkat itt olvashatjátok.

Mikor jön? Ősszel, a Mozinet forgalmazásában.

 

LEFKOVICSÉK GYÁSZOLNAK (r.: Breier Ádám)

Egy vallásos zsidó férfi szerepében egészen új arcát mutathatja meg Szabó Kimmel Tamás, aki az anyja temetésére tér haza Izraelből, és rég nem látott, konok apja (Bezerédi Zoltán) oldalán kénytelen végigkísérni a sivát, vagyis az egy hetes, zárt térben tartott gyászszertartást. Az összezárva töltött idő kalandokkal és konfliktusokkal teli, de humornak is jut hely, a széthullott családnak a gyász során kell újra szembenéznie a múltbéli hibáival és közösen túllépni rajta. A rendező saját zsidó identitását és családi dinamikáit is belekeverte a történetbe, ez a személyesség, és persze az egymásnak feszülő Szabó Kimmel-Bezerédi páros miatt remélünk sokat Breier Ádám első mozifilmjétől.

Mikor jön? Ősszel.

 

CICAVERZUM (r.: Szeleczki Rozália)

 

Törőcsik Franciskát elcsábítja egy beszélő fekete macska, aki amellett, hogy egy nárcisztikus nőcsábász, még gengszterrapper is? Nagyon úgy tűnik, hogy Szeleczki Rozália első mozifilmje 2023 egyik legabszurdabb élménye lesz, nem is kétséges, hogy a várólistánk előkelő helyén szerepel. Ebben az őrült cicaverzumban a félénk építész lányt elcsábító állat Patkós Márton öblös mély hangján fog megszólalni, groteszk románcukhoz pedig olyan színészek asszisztálnak, mint Udvaros Dorottya, Tordai Teri, Polgár Csaba, és egy kisebb szerepben Alföldi Róbert is feltűnik majd.  

Mikor jön? Az év második negyedében.

 

ELFOGY A LEVEGŐ (r.: Moldovai Katalin) 

A fiatal irodalomtanárnőt, Anát feljelenti egy szülő, mert az iskolában Verlaine és Rimbaud életéről szóló, homoszexualitást ábrázoló filmet vetít a gyerekeknek. Az ügy Ana életét teljesen felforgatja, de a feljelentő apa és fia életében is drámai fordulatot hoz. Moldovai Katalin rendező már öt éve foglalkozik a témával, amely a szűkülő tanári autonómia és a homoszexualitást máig tabusító közbeszéd miatt egyre aktuálisabbá válik. A diplomafilmjével Cannes-ban szereplő erdélyi rendezőnő első nagyjátékfilmje bátor szembenézést ígér. A film főszerepeit Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma és Bölönyi Zsolt alakítják.

Mikor jön? Az év második felében.

 

A MÁSIK ÉRINTÉSE (r.: Buvári Tamás)

A korábban #tüneményesutazás címen, független produkcióban készült alkotás egy mindannyiunk számára túlságosan ismerős szituációt visz el a végletekig: egy globális járvány következtében az emberek többé szó szerint nem képesek megérinteni egymást. A film egy háromtagú család történetén keresztül mutatja be ennek a helyzetnek a hatásait, és keresi rá a megoldásokat. Buvári Tamás, a Magdolna rendezőjének új filmjéhez ígéretes szereplőgárda csatlakozott, Trokán Anna, Orbán Levente, Cservák Zoltán, Trill Zsolt, Kálid Artúr és Nagy Katica próbál boldogulni a disztopikus világban.

Mikor jön? Nyáron, a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

 

ÉGER (r.: Nagy Borús Levente)

A Tantrum című egysnittes rövidfilm egész estés folytatásában Nagy Zsolt karakterének életközepi válságát egy régi barát látogatása (Schmied Zoltán) tereli egész más mederbe. A két férfi találkozása olyan eseményekhez vezethet, ami mindkettőjük életét ténylegesen tönkreteheti. A közvetlen állami támogatás nélkül készült bűnügyi történet olyan színészeket is bevon, mint Kálid Artúr, Kovács Tamás és Péterfy Bori. Nagy Borús Levente első nagyjátékfilmje izgalmas és ambiciózus kísérletnek tűnik, izgatottan várjuk, milyen váratlan irányokba sikerül továbbfűzni a rendhagyó kisfilm főhősének dühkitörését.

Mikor jön? Ősszel.

 

FAIRY GARDEN (r.: Somogyvári Gergő)

Egy valószerűtlen, kicsit meseszerű, de mégis valódi barátság történetét ismerhetjük meg az intim hangvételű dokumentumfilmből, amelynek főszereplője a 19 éves Fanni, akit transz identitása miatt kamaszkorában kitagadott a családja. Egy magányos, nyugdíjaskorú hajléktalan, Laci kunyhójában lel menedékre, aki lassacskán apafigurává válik számára, és így együtt küzdenek meg Fanni démonaival és a külvilág elutasításával. A két, a társadalom által magára hagyott ember beszélgetési mindannyiunk számára fontos tanulságokkal szolgálhatnak. 

Mikor jön? Az év második felében. 

 

KALÁKA: A KÁRPÁTOKTÓL A CSENDES-ÓCEÁNIG (r.: Pigniczky Réka) 

50 éves lesz a Kaláka együttes, ennek apropóján készül bemutatni Pigniczky Réka rendező Kaláka: a Kárpátoktól a Csendes-óceánig című filmjét. Bár sok archív anyag is elérhető az együttesről, Pigniczky nem csak ezekkel dolgozott, hiszen ahogy már korábban is írtuk, őt jobban érdekelte, hogy azt mutassa meg, milyen emberek a zenekar tagjai: „Ahogy együtt zenét írnak, együtt dolgoznak, ahogy 53 éven és mindenféle rendszeren keresztül kitartottak egymás mellett. Elsősorban ez az, ami miatt a Kalákát annyira szeretik, és amitől ennyire sikeresek.” Pigniczky elkísérte a legendás zenekart Erdélybe, a Vajdaságba, de Dél-Amerikába is. A Kaláka zenéjét a világ minden táján szeretik, a film a zene határokon átívelő erejéről is szól.

Mikor jön? Ősszel.

 

VARRAT (r.: Kempf Márta Anna)

A tetoválás, mint globális jelenség továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, ahogy a magyar és nemzetközi tetoválóművészeket is hatalmas rajongás veszi körül. Kempf Márta Anna dokumentumfilmje a testvarrás jelenségét, a tömegkultúrára gyakorolt hatását, és a tetoválónők egyre nagyobb térnyerését mutatja be, és annak próbál utánajárni, miért döntenek olyan kaliberű világsztárok, mint Cate Blanchett, Lewis Hamilton vagy Orlando Bloom, hogy a fél világot átutazzák, csak azért, hogy egy-egy magyar tetoválóművész (többek közt Sárközi Zsolt, Müllner Csaba vagy Kis Brigi) munkája örökre a bőrükön maradjon. 

Mikor jön? Ősszel.

 

BUNKER (r.: Kristóf György)

A Cannes-t is megjárt Out rendezőjének disztópikus, sci-fi elemekkel ötvözött táncfilmje egy földalatti börtön lakóit követi. Az intézményt egy repetitív mozdulatsorral maguk a rabok működtetik, egy nap azonban hibaüzenet érkezik, a rácsok és az őrök eltűnnek, ők pedig kiszabadulnak, csak éppen nem szabadság vár rájuk, hanem egy újfajta rabság veszi kezdetét. A Bunker első pillantásra mozgás- és táncszínház és film izgalmas ötvözetének tűnik (forgatási riportunk a tárnoki kőfejtőben itt olvasható), melyben egyetlen szó sem fog elhangozni, mindent a mozgás segítségével kommunikálnak majd. 

Mikor jön? Az év második felében.

 

HATALOM (r: Prikler Mátyás)

A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készülő krimiben egy uniós biztosi helyre pályázó politikus (Jan Kačer) halálos kimenetelű vadászbalesetbe keveredik. Az ügy miatt összefonódik a sorsa a magánéleti problémákkal küszködő titkosszolgálati ügynökkel (Hajdu Szabolcs), aki szintén az igazságot keresi. Hamisítatlan kelet-európai kriminek ígérkezik, politikai árnyalatai izgalmas, határokon átnyúlva is érvényes társadalomkritikának adhatnak teret. Ráadásul Hajdu Szabolcsot mindig szívesen látjuk váratlan szerepekben, titkosügynököt csinálni belőle pedig még a Becsúszó szerelem inkognitós focihuligánjánál is váratlanabb húzás.

Mikor jön? A nemzetközi premier a rotterdami filmfesztiválon lesz februárban, a magyar mozikba a tervek szerint valamikor idén jut el.

 

1242 – A NYUGAT KAPUJÁBAN (r.: Soós Péter)

A tatárjárás idején csupán néhány erődítmény állt ellen a keletről érkező hódítóknak. Az egyik ilyen vár az esztergomi volt, aho Batu Kán seregét a maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével próbálta megállítani. Az ostrom áll az első magyar-mongol-angol koprodukció történetének középpontjában, így aztán adni fogja magát az összehasonlítás az Egri csillagokkal. Meggyőző látványvilágban, vad és adrenalinpumpáló akciójelenetben reménykedünk, valószínűleg a filmnek is lesz majd arra magyarázata, miért hagyta el Magyarországot váratlan hirtelenséggel a tatárok serege. Mátray László alakítja IV. Bélát, Michael Ironside, Eric Roberts és Ray Stevenson mellett nagyszámú mongol színész is részt vesz a forgatáson.

Mikor jön? 2023 végére tervezik a bemutatót.

 

BÖLL KÖZLEGÉNY MEGMENTÉSE (r.: Szederkényi Olga)

Heinrich Böll a német hadsereg katonájaként a II. világháború hat éve alatt több mint ezer levelet postázott, ennek körülbelül tizede íródott Magyarországon. A későbbi Nobel-díjas író 1944-ben sebesültként néhány hónapon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott. A dokumentumfilm azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak humanista világképe kikristályosodásához, milyen élmények vezetik el ahhoz, hogy a német történelmi önvizsgálat kulcsfigurájává váljon. Böll szemszöge annyira egyedi és értékes, hogy azt megragadva úgy mesélhetnek a háborúról, ahogy azt eddig más nem tette – többek között erről is beszéltek az alkotók, mikor kint jártunk a forgatáson a vasúttörténeti parkban.

Mikor jön? A film premierje a tervek szerint az RTL Magyarországon lesz az év második negyedévében, illetve lesz pár premier előtti vetítés.

 

BUDAPESTI NAPLÓ (r.: Rafael Kapelinski)

Amíg 1981 decemberében a Szolidaritás mozgalom ellehetetlenítése céljából Lengyelországban bevezették a szükségállapotot, addig Magyarországon a diktatúra jóval puhább volt. Hanna, és a tizenegy éves fia, Irek sorsfordító utazásán keresztül a szocializmus két különböző arca ütközik majd, miközben az anya a megromlott házasságából próbál kiutat találni, a fiú pedig Budapesten megízleli a viszonylagos szabadságot. A lengyel-magyar koprodukció a rendező saját gyermekkori élményei alapján készült, remélhetőleg jót fog tenni a múltidézésnek a régiós lépték, a két ország viszonyainak az összevetése.

Mikor jön? Az év második felében.

 

TOMI, POLLI ÉS A HÁZ SZELLEME (r.: Filip Pošivač)

A stop motion az animáció egy különösen szép, de elhanyagolt válfaja, ezért is örömteli, hogy hazai részvétellel készül a mozikba szánt cseh-szlovák-magyar mesefilm, amely egy szellemjárta bérházban játszódik. Polli és Tomi szomszédok, de Tominak egy betegség miatt az egész teste világít, így szülei nem engedik az utcára. A két gyerek összefog, hogy kiderítsék, honnan származik a lassan mindent magába borító sötétség, amihez a többi lakónak is lehet köze. Bízunk benne, hogy a Coraline és a titkos ajtó-hoz hasonló, több korosztály számára is élvezetes karácsonyi mese fog születni. 

Mikor jön? Idén novemberben vagy decemberben.

Az első rész itt érhető el, harmadik rész pedig ide kattintva.

Polls