A legjobb öt között az Aranycsirke célegyenesében A miniszter félrelép (662 e), a Valami Amerika (530 e), a Magyar vándor (460 e), a Kontroll (260 e) és az Üvegtigris 130 e) szerepelt. A számok is mutatják, nem feltétlenül a legnagyobb nézettségű filmekre emlékszik évek múlva is hálás szívvel a közönség. A fenti filmek mind megjelentek már videó- illetve DVD-forgalmazásban is, az erről szóló eladási adatok azonban nem nyilvánosak. A népszerűségben minden bizonnyal szerepet játszik a tévés sugárzás is (A Kontroll és a Magyar vándor még nem nem szerepelt a tévék műsorán). A vígjátéki dömping mellett jellemző az is, hogy a fenti filmek közül csupán a Kontroll aratott egyedül egyértelmű szakmai és fesztiválsikert is, sőt, ha az eredeti 20-as listán nézünk szét, abból sem nagyon tudnánk mellé másik filmet választani.

Mozi, tévék, kereskedelem

Az RTL Klub által alapított Aranycsirke díj talán a kereskedelmi tévék fokozódó érdeklődését jelzi a magyar film ügye iránt. (Az 5-ből egyébként 4 filmet épp a rivális csatorna, a tv2 támogatott). Mindenesetre régi vita, hogy vajon ezek a műsorszolgáltatók reklámbevételükből beforgatnak-e annyit a filmgyártásba, mint amennyit a médiatörvény számukra előír.  

Az idei Filmszemlén bemutatott játékfilmek finanszírozásában a tv2 3% (114 millió Ft), az RTL Klub 8%-ban (360 millió Ft) vett részt (ebben nincs benne a Sorstalanság, melyet egyébként egyikük sem támogatott).

Információink szerint a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal mindkét kereskedelmi televízió hamarosan többéves együttműködési megállapodást szándékozik kötni a filmtámogatásról.