Kényszerű művészi érlelődés

„Tavaly sikerült leforgatni Matula részeit, és azokat a jeleneteket, amelyekben a szereplők dialógjai hallhatók. Az idén nyáron pedig természeti képeket vettünk fel, tájképeket, madárvilágot és egy vihart filmeztünk le.” Vissza van még két-három forgatási nap, amelyen vágóképeket és vízalatti felvételeket rögzítenek. Utóbbi megalkotását 3D animáció is segíti. Hogy lesz-e a főcímen és az említetten kívül más PC grafikával megmozdított rész a filmben az attól függ, hogy mi fér bele az animációra szánt keretbe.

A korábbi változat sorozatnak készült, így belefért a lassabb, részletesebb történetmesélés, ugyanakkor a mostani Tüskevár sem lesz pörgős darab. „Szép, letisztult, levegős képek közben a történet folyamatosan és gördülékenyen halad előre. – osztotta meg elképzeléseit a rendező a tavalyi riportban. Meglepetést nem szeretnénk okozni, csak jó érzést, hogy feldobva jöjjenek ki a moziból, mintha sétáltak volna egyet a parkban vagy az erdőben.”

A forgatási kényszerszünetből igyekeztek előnyt kovácsolni az alkotók „Mivel leállt a munka, művészileg tovább érlelődhetett a film, de alapvető változás nem történt.” Jelenleg egy körülbelül 93 perces változatnál tart a Tüskevár, ami módosulhat a hátralévő feladatok függvényében.

"Mintha sétáltunk volna egyet a parkban vagy az erdőben"

Balogh György a 2007-es tavaszi mozipremier után Karácsonykor szeretné letenni a film DVD változatát a fa alá, és alkotását a 2008-as Filmszemlén indítaná. A rendező egyelőre nem tudta megmondani, hogy a nagyvárosi boldogságkeresés, majd a balatoni lápvidéken megkomolyodó Tutajos története után milyen sztori felé fordulna. „Ötlet rengeteg van, a Tüskevár fogadtatása után a legerősebbet kell megvalósítani.”

Kis-Balaton a Tisza-Körös torkolatnál

Kétségtelen, hogy ifjúsági filmekből egyáltalán nincs túlkínálat a hazai filmiparban, talán ezért is lehet furcsa, hogy majd négy évtizeddel Fejér Tamás alkotása után az L.A.-Budapest betondzsungelben zajló párkeresés nehézségeivel megismertető Balogh György fogott hozzá Matula és a Kis-Balaton világának ismételt képi megteremtéséhez. Számára a Pizzásétól merőben eltérő környezet sem ismeretlen, hiszen Csongrádon nőtt fel, így a nádivilágot a Tisza és a Körös torkolatánál teremtette újjá. Fejér Tamás annakidején szintén nem a Balaton mellett forgatott, hanem a Duna ráckevei részén. Ezen kívül „Egy mondatban összefoglalva azért is választottam a Tüskevárat, hogy örüljünk egy kicsit a természetnek, és jól érezzük magunkat” – indokolta választását Balogh György egy korábbi filmhu-s riportban.

A forgatási munkálatok a 2004 nyarán kezdődtek, a szikár Matulát egy testesebb követte - Kovács Lajos alakítja - vagyis az alkotók nem igyekeztek Báhidi László figuráját leutánozni. Tutajost pedig a Sorstalanságból megismert Nagy Marcell formálta meg. A mai állás szerint 2007 áprilisában találkozhat a közönség az új Tüskevárral. A korábbi tervek alapján a filmet már a tavalyi szemlés bemutatkozásra készítették, de pénzhiány miatt 2005 augusztusában le kellett állítani a munkát, ahogy az már nem egy hazai produkcióval megtörtént. Balogh György nem kívánt nyilatkozni az okokról, de érezhető volt, hogy a dolog indulatokat gerjeszt benne.

Tutajos akcióban

A mostani egészestés változat mellett a legendás ifjúsági regényből 1967-ben Fejér Tamás rendezett ifjúsági filmsorozatot. A ma már klasszikusnak számító fekete-fehérben készült Tüskevárban olyan színészóriások játszottak, mint például a nádi világot otthonaként ismerő Matulát megformáló Bánhidi László, aki szinte összenőtt a szereppel, és sokan ezzel a tudják őt beazonosítani. Mellékszerepekben Földi Teri, Kállai Ferenc, Dajka Margit, Kis Manyi jelenik meg. A Tutajost életre keltő Seregi Zoltán a ’90-es évek második felétől átlépett a kamera másik oldalára, Barabás Tibor, vagyis Bütyök számára a Tüskevár volt az első és utolsó filmszerep.