A fesztivál 5. és 8. között, a Magyar Független Film és Video Szövetség rendezésben zajlott Pénzásáson. A versenyprogramba idén 26 alkotásnak sikerült bejutnia, műfajilag színes mezőnyt generálva, amelyben dokumentumfilm, kis- és nagyjátékfilm, animáció, filmetűd és táncfilm egyaránt helyt kapott. A versenyprogram legjobbjait őt fős szakmai zsűri (Fazekas Sándor – gyártásvezető , Merza Gábor – a Polifilm Iskola igazgatója, Müllner Dóra – televíziós szerkesztő, Pecsics Mária – fotóművész és a Kaposvári Egyetem docense, Cs. Nagy Sándor – operatőr és a zsűri elnöke) választotta ki.

A fikciós játékfilm kategória fődíjasa Karácsony Péter, Simó Marcell és Kapusi Krisztián alkotása, a Csótány lett, a kategória második helyezettjeként pedig Fazekas Gyöngyi Képzavar c. filmjét hirdette ki a zsűri. A dokumentumfilmek között Bán Attila A testépítő című munkája lett a befutó, a második helyre pedig Mitlasóczki Gergő és Pazsitka Ákos rendezése, a Magunk vagyunk került. Az animációs kategória első két helyezését Helsáb Martin Jó étvágyat, bogaram!, illetve Balla Gábor A demokrácia nem egy pillanat c. alkotásai nyerték el. Műhelydíjat kapott Szalay Kristóf és a Mozgásjavító Gimnázium 10 Nyek osztálya. A díjakat, összesességében 1,250,000 forintot, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Művészeti Akadémia ajánlotta fel.

A zsűri dicsérő oklevélben részesítette Pólik József és Molnár István Életem legrosszabb napja, Pap Árpád Szilárd, Regős Ábel Lili, Mitnyan Zoltán Itt és most, Molvay Norbert, Gajdics Dávid, Pamuki Krisztián Ha nem segít a Mindenható, Szirmai Márton Remény és Ungvári Anita Peking c. filmjeit.

Forrás: MAFSZ