A dokumentumfilmes alkotó első női operatőrként készített egészestés szociálpszichológiai mozit, rejtettkamerás módszerrel készítette jelentős rövidfilmjeit.

Herskó Anna a Színház - és Filmművészeti Főiskolán 1949-ben szerzett diplomát, majd a Híradó- és Dokumentumfilmgyár, a Budapest Stúdió, illetve a Mafilm II. telepének munkatársa lett. 1952 és 1955 között filmvágást tanított a budapesti filmművészeti főiskolán.

Az operatőr, akinek 1963-ban bemutatott Kézenfogva című kisfilmje Oberhausenban a nemzetközi rövidfilm-fesztiválon a zsűri kisjátékfilm-díját és a filmfőiskolai zsűri díját kapta, április 12-én halt meg - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége.

A hatvanas évek elejétől rejtett kamerás módszerrel készítette emlékezetes rövidfilmjeit, például a Szentkút, az Ellesett percek címűt. Sokat foglalkoztatták a gyerekproblémák, az e témában készült filmjei közül legsikeresebb a Miért? című alkotás. Fényképezett és többször rendezőként is jegyzett természeti és művészeti témájú filmeket, oktatófilmeket olyan rendezők munkatársaként, mint Szabó Árpád, Bodrossy Félix, Simó Sándor, Fazekas Lajos, Zöldi István, Vancsa Lajos, Tóth János, Knoll István és Barcs Sándor.

Az alkotót július 10-én temetik a Farkasréti temetőben. Herskó Anna haláláról férje, Herskó János filmrendező értesítette a filmszövetséget.