Az európai filmművészet sokszínűségét ünneplő LUX közönségdíj az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díja. Az elismerésre – hasonlóan elődjéhez, a 2007-ben alapított LUX filmdíjhoz – minden évben olyan alkotásokat jelölnek, amelyeket összeköt az európai identitás sokrétű kérdésköre és aktuális társadalmi, politikai, kulturális kérdések érzékeny és hiteles ábrázolása. Idén már öt jelölt film versenyez a díjért, a válogatás így a témák, megközelítések és vizuális megoldások korábbinál is szélesebb választékát nyújtja.

A filmek sorát az Urániában május 9-én este az influenszerek és a dúsgazdagok felszínes világát szatirikusan kifigurázó Ruben Östlund-film, az Arany Pálma-díjas A szomorúság háromszöge nyitja, amely decemberben a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv mellett a legjobb férfi főszereplő Európai Filmdíját is elnyerte. Kritikánk itt olvasható róla. 

Május 10-én Lukas Dhont filmje, a belga, francia és holland koprodukcióban készült Közel kerül műsorra, amely egy megindító történet barátságról és felelősségről. A cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját elnyert film főhőse két 13 éves fiú, Leo és Remi, akiknek intenzív barátsága a nyári szünidő végeztével hirtelen megszakad, ám Leo ezt képtelen feldolgozni. Kritikánkat lásd itt

Közel

A vetítéssorozat május 11-én Carla Simón érzékeny családi drámájával, az Alcarràssal folytatódik, amely az azonos nevű kis katalán faluba viszi el a nézőt. A Berlinben a legjobb film Arany Medve-díjával elismert történetben a nemzedékek óta őszibarack termesztésével foglalkozó Solé család jövője kerül veszélybe a gyümölcsös helyére tervezett beruházás miatt. A filmről itt írtunk. 

A LUX FILMNAPOK záróvetítésén, május 12-én első alkalommal mutatják be Magyarországon Emin Alper Burning Days című, erős társadalomkritikával áthatott, izgalmas politikai thrillerét, amelyben egy vízügyi válsággal sújtott török kisvárosba érkező fiatal, ambiciózus ügyész a látszólag szívélyes fogadtatást követően kénytelen szembenézni a helyi hatóságok korrupciójával és fanatizmusával.

A LUX közönségdíjra jelölt ötödik alkotás, João Pedro Rodrigues portugál-francia koprodukcióban készült Will-O'-The-Wisp című filmje online vetítésen lesz majd elérhető. A közeli jövőben játszódó zenés fantáziában Alfredo, Portugália meg nem koronázott királya a halálos ágyán visszaemlékszik ifjúkorára, amikor az erdők védelmében tűzoltónak állt. A tűzoltóságon megismerkedett Afonsóval, ezzel új fejezet kezdődött a szerelemtől és vágytól fűtött két fiatalember életében, akik meg akarták váltani a világot.

Alcarràs

A díjhoz kapcsolódó vetítéssorozat célja az európai filmművészet sokszínűségének ünneplésén túl a mozinézők ösztönzése arra, hogy maguk is a díj odaítélésének aktív részeseivé váljanak: vitassák meg a látottakat és szavazzanak a kedvenc filmjükre. Az online közönségszavazás a www.luxaward.eu honlapon elérhető. A szavazók közül tízen utazást nyerhetnek Strasbourgba, ahol június 14-én részt vehetnek az ünnepélyes díjátadón és találkozhatnak az alkotókkal is.

A jelölt filmek közül négy alkotást idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban tekinthetnek meg az érdeklődők, egy film pedig online vetítés keretében kerül a hazai közönség elé. A május 9-én, az Európa-napon induló urániabeli vetítéssorozatra egy online kvízjáték kitöltésével lehet jegyeket nyerni az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája honlapján, a www.europarl.hu oldalon május 3-ig.

Forrás: Uránia / Címlapkép: A szomorúság háromszöge