„Nincs filmfesztivál a világon, amelynek versenyszekcióját nagyobb várakozás kísérné, mint a cannes-it. Óriási megtiszteltetés, hogy az itteni műértő közönséggel együtt én is a része lehetek ennek. Komolyan úgy látom, hogy a filmkultúra történetének legfontosabb szakasza ez a mostani. A vetítőteremnek még mindig megvan a maga különlegessége – együtt nézzük a filmeket, és ez nagyobb terhet ró a vetített produkcióra, növeli az élmény intenzitását. Máshogyan nézzük ezeket a filmeket, mintha a saját kis képernyőnkön dopaminpörgetnénk valamit" – nyilatkozta a zsűri leendő elnöke. 

Francis Ford Coppola és Emir Kusturica után Östlund a harmadik kétszeres Arany Pálma-díjas zsűrielnök Cannes-ban, és az első, akit a díj átvétele utáni évben kértek fel a feladatra. Ingmar Bergman óta, ötven éve nem volt svéd elnöke a zsűrinek. Östlund meghívásával Cannes a nyílt és kompromisszummentes filmezés előtt kíván tisztelegni, azok előtt a filmek előtt, amelyek egyszerre jelentenek kihívást a néző számára és újítják meg a művészetet. 

Elnökként feladatomnak tartom, hogy zsűritársaimat a mozi társadalmi funkciójára emlékeztessem. Egy jó film hozzászól a kollektív élményeinkhez, gondolkodásra késztet és diskurzust generál – nézzünk filmeket együtt!" - nyilatkozta a rendező.

Forrás: Cannes