A Magyarhangya négy remek filmmel jön a nyárig: lesz mennyei családtervezés és reinkarnáció Tibetben, láthatunk egy vérfagyasztó disztópiát, valamint egy dokumentumfilmet a század legbizarrabb politikai merényletéről, nyár közepére pedig egy könnyedebb darabon lazulhatunk, melyben egy nyugdíjas ügynök titkos bevetésre indul egy chilei idősotthonban.

Április 30-án mutatták be Pema Tseden Lufi című filmjét, melyben Dargye és felesége, Drolkar állattartással foglalkoznak Tibet egyik eldugott szegletében. Három fiúgyermekük közül még csak egy iskolás, a másik kettőről nagyapjuk segít gondoskodni. Egy apró félreértés azonban megtöri a család harmóniáját, és kínos komplikációkkal kell szembesülniük. A fiatal házaspárnak döntenie kell: a buddhista tanítások vagy a modern társadalom által diktált értékek szerint folytassák az életüket?

A film a 76. Velencei Filmfesztivál Orizzonti szekciójában debütált és elnyerte a Sfera 1932-díjat, majd Shanghaiban, Tokióban, Lisszabonban és Chicagoban is díjazták.

 

Ryan White a század legbizarrabb politikai merényletéről szóló A kivégzőosztag című filmje május 20-tól látható a magyar mozikban.

2017 februárjában Kim Dzsongun féltestvérét, Kim Dzsongnamot fényes nappal végezték ki Malajzia nemzetközi repülőterén. A hátborzongató gyilkosságot a biztonsági kamerák kereszttüzében hajtották végre. A felvételeken két fiatal nőt látni, amint hátulról közelítik meg áldozatukat, majd annak szemébe VX idegmérget dörzsölnek, az egyik leghalálosabbat. Kim Dzsongnam utolsó erejével még a hatóságokhoz fordul, de egy órán belül életét veszti. A vérfagyasztó gyilkosság mögötti magyarázat azonban még bizarrabb. A két fiatal nő ugyanis azt vallja, hogy őket egy videós csínytevésre bérelték fel, és az egész csak móka volt. A maláj kormány bebörtönzi őket és a vádak alapján kivégzés vár rájuk. Vajon igaz-e a lányok meghökkentő védekezése, és ha igen, hisz-e nekik bárki is?

 

Júniusban érkezik a hazai mozikba Michel Franco Új világrend című vérfagyasztó disztópiája. A filmben egy felsőosztálybeli mexikói pár fényűző esküvőjét tragikus időpontra tűzte ki. A társadalmi feszültség épp az adott napon jut forráspontra és csap át zavargásokba. A lakodalmat fegyveres szabadcsapatok szállják meg, a násznépet kifosztják, a menyasszonyt túszul ejtik, és csillagászati váltságdíjat követelnek. Megjósolhatatlan, hogy féken tudja-e tartani valaki az elharapódzó indulatokat. A közeli jövőben játszódó Új világrend meghökkentő disztópia a ma ismert politikai rendszer összeomlásáról.

Michel Franco filmje egy figyelmeztetés: ha nem veszünk tudomást az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekről, könnyen elszabadulhat a pokol.


Maite Alberdi Kedves kém című filmjében egy nyugdíjas ügynök titkos bevetésre indul egy chilei idősotthonban. A nyolcvanhárom éves Sergio egy magánnyomozó megbízásából beköltözik egy chilei idősotthonba, hogy az egyik bentlakóról jelentsen. A küldetés során az empatikus főhős egyre közelebb kerül az intézmény lakóihoz, így kémből lassacskán az ott élők bizalmasává, sőt, barátjává válik. Maite Alberdi Oscar-jelölt dokumentumfilmje kémtörténetekbe illő fordulatokat tartogat, miközben a rendező az időskor szépségeit és nehézségeit is feltérképezi. A film hazai bemutatója július 15.

 

Címlapkép: Lufi / Forrás: Magyarhangya