Vanessa Lapa izraeli rendező visszatérő vendége a CineFestnek: A megfelelő ember című filmjével pár éve már találkozhatott a közönség Miskolcon. Legújabb filmje, a Speer Hollywoodba megy címadója Albert Speer, maga a rejtély. Ő volt a legmagasabb rangú náci vezető, akit nem ítéltek halálra Nürnbergben, annak ellenére, hogy Hitler egyik legfőbb bizalmasa és főépítésze volt. A birodalom minisztereként 12 millió kényszermunkát végző fogoly felett rendelkezett, mégis a mai napig él a maga teremtette mítosz, miszerint ő volt a „jó náci”. A filmből megtudhatjuk, hogyan próbálta Speer kifehéríteni a saját múltját.

A CineDocs válogatásban szerepel az idei Sundance Filmfesztivál szenzációja, a Sabaya, melyért Hogir Hirori a dokumentumfilm szekció rendezői díját is megkapta. A svéd film az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól: főszereplői egy kurd kisebbség tagjai, akiket az ISIS tömegesen rabolt el szexrabszolgának. A Sabaya bemutatja azt az önkéntes csoportot, akik halált megvető bátorsággal kutatják fel a családjaiktól évek óta elszakított fiatal lányokat. Művészien dokumentálja az éjszakai mentőakciókat, a szöktetéseket és a nagy találkozásokat. 

Sabaya

Az a-ha: A film a világszerte ismert, legendás norvég A-ha zenekar történetét járja körbe. Az együttes 1985-ben a Take on Me című számával robbant be a köztudatba, szinte egyetlen éjszaka alatt lettek világhírűek. A zenekar tagjai vajon hogyan tudták feldolgozni a hirtelen jött hírnevet, az őrült rajongást? Thomas Robsahm és Aslaug Holm filmje eddig soha nem látott interjúk és kulisszák mögötti jelenetek segítségével enged bepillantást a zenekar életébe. 

A szakadár az Oscar-díjas Bryan Fogel amerikai rendező lélegzetelállító alkotása, egyfajta thriller – dokumentumfilm kombináció. A történet arról a világraszóló botrányról szól, amikor a Washington Post újságírója – Dzsamál Hasogdzsi – nyomtalanul eltűnt Isztambulban, majd a menyasszonya és a világ minden részéből hozzá csatlakozó segítők nyomozást indítottak a kegyetlen gyilkosok leleplezésére. 

Volt egyszer egy képregény

A magyar dokumentumfilmeket Gábor Bence műve, a Volt egyszer egy képregény című alkotása képviseli a CineFesten. A film a magyar képregény kultúráról, a hazai képregény születéséről, első lépéseiről, a rendszerváltozás hozta változásokról, valamint a képregény jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről szól. 

A Hullámlovasok: A Filmhang művészete az amerikai Midge Costin dokumentumfilmje, melyben legendás hangmérnökökkel és rendezőkkel készült interjúk, híres filmrészletek és a hangszerkesztés kulisszatitkai segítenek a filmhangok történetének, művészetének és erejének felfedezésében. Világhírű filmrendezők – Steven Spielberg, George Lucas vagy Robert Redford – a filmhang művészetéről mesélnek.

Hullámlovasok: A Filmhang művészete

Salomé Jashi Kertrendezés című alkotása lírai dokumentumfilm fákról és emberekről, és a köztük levő, felfoghatatlanul sokféle kötelékről. A szépen fényképezett, lassan hömpölygő film több, mint egyszerű ökológiai kiáltvány. A vidéki természet és a nagy nehézségek árán eredeti helyükről kiemelt famatuzsálemek látványa önmagában is különleges, de a háttérben egy abszurd történet bontakozik ki. A gondosan kiválasztott fák egy dúsgazdag gyűjtőhöz vándorolnak, aki különleges kertet épít.

A Kérem, tartsa a vonalat! Pavel Cuzuioc rendezése, amely telekommunikációs szakemberek útját követi Kelet-Európa legeldugottabb zugaiba. A szerelők megjavítják a süket telefonvonalakat, beállítják a tévéket, miközben belépnek az otthonok intim tereibe és különböző élethelyzetekben levő ügyfelekkel találkoznak. A finom iróniával átszőtt film egyaránt szól a kommunikációról, kommunikációképtelenségről és a régióról. 


Az idei cannes-i filmfesztivált megnyitó rockopera, Leos Carax Annette című filmjének zenéjét a 80-as évek ikonikus zenekara, a The Sparks Brothers szerezte, róluk készített most dokumentumfilmet Edgar Wright (Cornetto-trilógia, Nyomd, bébi, nyomd). A ’60-as évek Los Angelesében felnőtt Ron és Russell a popcorn matinék és a pop zene gyermekei. Az iskolai tehetségkutatók rivaldafénye kijelöli számukra az utat, amit követniük kell: megszületik a Sparks. A 25 stúdióalbummal büszkélkedő zenekar 50 éves, újításokkal teli történelmét Edgar Wright animációkkal és interjúkkal tarkítva meséli el. 

Végül Michael Dweck és Gregory Kershaw filmje, a Szarvasgomba vadászok Észak-Olaszország erdejeinek mélyére visz minket, itt terem az isztriai szarvasgomba, a világ gourmet vásárlóinak kedvence, ez az illatos, de ritka csoda. Termeszteni nem lehet, megtalálni pedig még a legagyafúrtabb modern „kincsvadászoknak” is nehéz. Él azonban a világon egy kutyákból és ördögi humorú ősz szépkorúakból álló kis létszámú szupercsapat, akik túrabottal járják az erdőt és keresik a gombát. Szigorúan éjjel, nehogy a riválisok nyomra leljenek.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 10. és 18. között rendezik meg, további részletek a hivatalos oldalon olvashatóak.