Az Egyesület célja a filmalkotók szerzői jogainak védelme a modern digitális on-line felhasználások területén, mint az Internet, a különböző interaktív mobil-telefon-, illetve digitális televíziós szolgáltatások.

A megalakult Egyesület célja, hogy a különböző már létező szerzői jogvédelemmel foglalkozó szervezetekkel együttműködésben biztosítsa a filmrendezők, operatőrök, filmírók, díszlet- és látványtervezők és filmproducerek szerzői jogainak védelmét, az internetes felhasználások céljára használt kópiák ellenőrzését, az oktatási intézmények, iskolák, egyetemek és a széles közönség számára a jogszerű, jó minőségű internetes filmkópiákhoz való széleskörű hozzáférést.

Az Egyesület elsősorban a magyar filmek digitális on-line jogainak védelmét tűzte ki célul, hiszen a nemzeti filmvagyon körébe tartozó nagyszámú kulturális érték védelme az Interneten és más digitális felhasználások területén teljességgel rendezetlen, az alkotók jogvédelme nem megoldott. Erre a problémára kíván megoldást nyújtani a DIGITALFILM Egyesület, amelyhez számos játék-, dokumentum, természet- és tudományos ismeretterjesztő, valamint animációs filmrendező, operatőr, filmíró, látvány-, díszlet- és jelmez-, illetve animációs figuratervező, valamint producer csatlakozott, illetve fejezte ki csatlakozási szándékát.

Az Egyesület szándéka, hogy szoros együttműködést alakítson ki a Magyar Nemzeti Filmarchívummal és a magyar audio-vizuális kultúra védelmével foglalkozó más intézményekkel, archívumokkal, minisztériumokkal, szervezetekkel, valamint a külföldi digitális audio-vizuális jogvédő szervezetekkel.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum mint a magyar nemzeti filmvagyon jogainak jövőbeni kezelője már jelezte érdeklődését az Egyesülettel történő hosszú távú együttműködés iránt.

Az Egyesület megválasztott elnökségének tagjai Nóti Éva, aki Nóti Károlynak, az egyik első magyar hangosfilm, a Hippolyt a lakáj és több 30-as évekbeli magyar film forgatókönyvírójának lánya és szerzői jogainak örököse, Gyarmathy Ágnes jelmeztervező, aki egyebek mellett Szabó István számos filmjének jelmeztervezője, Kende János operatőr, aki sok magyar film operatőre, mint a Jézus Krisztus Horoszkópja, a Locsolókocsi, a Hajdúk vagy a Csend és kiáltás, Pálfi György, a 2006. évi 37. Magyar Filmszemle díjnyertes játékfilmjének, a Taxidermiá-nak a rendezője és forgatókönyvírója. Az Egyesület megválasztott elnöke Erkel András, aki olyan animációs filmalkotások producere, mint a Mr. Bean, vagy a My Baby Left Me.

Az Egyesület a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal, a Nemzeti Kulturális Minisztériummal és az Európai Unió MEDIA programjának Magyarországi Irodájával együttműködésben „A filmkultúra védelme - lehetőségek és perspektívák a digitális korszakban” címmel 2006. március 27-én Filmszakmai Fórumot szervez az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Filmszakmai Fórum részletes programja az Egyesület honlapján, a www.digitalfilm.org.hu oldalon tekinthető meg.

A DIGITALFILM által szervezett Filmszakmai Fórum programja
(2006. március 27., 9:30-13, Uránia Nemzeti Filmszínház, Csortos terem)

I. SZAKMAI ELŐADÁSOK

Kultúrkormányzati álláspont: A filmtörvény és a filmjogok rendezése
Előadó: a Nemzeti Film Iroda (NKÖM) illetékes munkatársa (kb. 20 perc)

Filmalkotói álláspont: Nemzetközi szabályozási trendek a filmalkotók védelmével, illetve a filmalkotók internetes jogainak rendezésével kapcsolatban
Előadó: Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező, az Eurimage munkatársa (kb. 20 perc)

Internet-szolgáltatói álláspont: Lehetőségek, víziók és problémák a filmek interneten való terjesztésével kapcsolatban
Előadó: Simó György a T-Online Magyarország Rt. vezérigazgatója / Veszelovszki Zsolt a port.hu kulturális programajánló portál alapítója (kb. 20 perc)

II. ÉLŐ INTERNETES BEMUTATÓ

Aktuális helyzetkép a filmalkotások internetes terjesztéséről, a legális kezdeményezésekről és kalózkodás következményeiről.

A bemutatót a DIGITALFILM Egyesület informatikai csoportvezetője tartja.

Közvetlenül a bemutatót követően kerül sor a kerekasztal-beszélgetésre a fenti előadók és az informatikus szakértő részvételével.

III. KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

Téma: aktuális problémák és jövőbeni lehetőségek a filmek internetes, illetve on-line terjesztésével kapcsolatban - a különböző érintett szervezetek és személyek álláspontjának bemutatása

Részvevők: a Nemzeti Film Iroda (NKÖM) illetékes munkatársa, Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező, az Eurimage munkatársa, Simó György a T-Online Magyarország Rt. vezérigazgatója / Veszelovszki Zsolt a port.hu kulturális programajánló portál alapítója, Kende János operatőr, a Magyar Operatőrök Társaságának alelnöke, Kálomista Gábor producer, Magyar Producerek Szövetségének elnöke / Kántor László producer, a Magyar Producerek Szövetségének alelnöke, Dr. Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány igazgatója.

A Fórum programja hozzáférhető a DIGITALFILM Egyesület honlapján is: www.digitalfilm.org.hu, ahol további információk találhatók az Egyesületről.