A tizenkilenc kiválasztott alkotás között nyolc rendező elsőként debütál Cannes-ban. A programban képviselteti magát Magyarország, Franciaország és Belgium, az USA és Kanada, Törökország, Izrael, Olaszország, Németország, Ázsia (Dél-Korea, Kína, Szingapúr és a Fülöp-szigetek), Dél-Amerika (Argentína és Brazília), illetve Spanyolország, melyek némelyike koprodukciók létrejöttében segédkezett.

1. Mundruczó Kornél: Delta

A Szép napok locarnói Ezüst Leopárdja után Mundruczó Kornél rendező 2003-ban kapott először meghívást Cannes-ba, ahol A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjét mutathatta be a Résidence programjában. 2004-ben a Kis Apokrif No. 2-vel szerepelt a vizsgafilmeket bemutató Cinéfondation szekcióban, Johanna című nagyjátékfilmjét pedig Cannes-ban mutatta be az „Un Certain Regard” keretén belül. A Delta egy testvérszerelem története: a férfi főhőst Bertók Lajos tragikus halálának következtében Lajkó Félix hegedűművész alakítja, akinek a nevéhez a film zenei világa is fűződik. A női főszereplő Mundruczó állandó nőalakja, Tóth Orsi. A film a 39. Magyar Filmszemlén a fődíjat, az Arany Orsót és a külföldi kritikusok által megítélt Gene Moskowitz-díjat nyerte.

IMDB
Interjú Mundruczó Kornél rendezővel
Interjú Petrányi Viktória producerrel
Kritika a filmről

A magyar versenyző: jelenet a Deltából

2. Nuri Bilge Ceylan: Üç Maymun (Three Monkeys)

A nemzetközileg elismert és rangos díjakkal jutalmazott török rendező számára már nem ismeretlen közeg a Cannes-i Filmfesztivál. 1995-ben itt debütált Koza (Cocoon) című rövidfilmjével, Messze (Uzak / Distant) című nagyjátékfilmje pedig elnyerte a 2003-as Nagydíjat és a legjobb színésznek járó elismerést. A 2006-os Éghajlatok című (Iklimer/Climate) című FIPRESCI-díjas munkáját a Titanic fesztiválon vetítették. A Three Monkeys egy család története, melyet az egyre növekvő belső hazugságok következtében a széthullás fenyeget. A film központi témája a családtagok küzdelme az elszakadás ellen. Ceylan részvétele mellett érdemes megemlíteni, hogy az „Un Certain Regard” zsűrijében helyet foglal az elismert, török-német nemzetiségű rendező, Faith Akin is.

IMDB
Nuri Bilge Ceylan honlapja

A török versenyző: jelenet a Three Monkeys című filmből

3. Jean-Pierre és Luc Dardenne: Le Silence de Lorna (Lorna’s Silence)

A kétszeres Arany Pálma-díjas testvérpár legújabb műve ismét az alkotók szülőhazájába, a belgiumi Liège területére kalauzol el minket. A morális problémákat feszegető történet albán nemzetiségű főhősnője, a címszereplő Lorna, érdekházasságot köt egy fiatal drogfüggővel, hogy megszerezze a belga állampolgárságot. Számára a teljes szabadságot férje halála jelentené, a férfi azonban szenvedélyesen kapaszkodik az életbe, és elhatározza, hogy kijavítja eddig elkövetett hibáit. A függőségtől szenvedő férfi alakját a Dardenne-fívérek állandó színésze, Jérémie Renier formálja meg, Lorna szerepét pedig egy ifjú koszovói albán színésznőre, Arta Dobroshira bízták a rendezők. Mellettük feltűnik még a filmben az olasz származású belga színész, Fabrizio Rongione is. A francia-belga koprodukcióban készült dráma Dardenne-ék hatodik nagyjátékfilmje.

IMDB
A Dardenne-fivérek honlapja

A belga versenyzők: Jean-Pierre Dardenne és Luc Dardenne


4. Atom Egoyan: Adoration

Az Oscar-jelölt Egoyan tizenegyedik nagyjátékfilmjével korábbi munkáinak alacsonyabb költségvetésű gyártásstruktúrájához és egyben bensőségesebb hangulatú közegéhez tér vissza. A kanadai középiskolában játszódó tini-dráma azt a problémát járja körül, hogy hogyan definiálják újra magukat a jelenkori kamaszok az interneten keresztül. A film kamasz hősének karakterében azt a dilemmát tematizálja a rendező, hogy miképpen lehet új identitást kreálni a modern technika segítségével, és ez milyen következményekhez vezethet. A téma teljesebb kifejtése kedvéért Egoyan kutatásokat végzett azzal kapcsolatban, hogy mennyiben más viszonyt építenek ki egymással a középiskolás diákok az osztályteremben, illetve a számítógép virtuális területein.

IMDB
Az Ego Film Arts honlapja

A kanadai versenyző: Atom Egoyan

5. Arnaud Desplechin: Un Conte de Noël

Franciaország egyik képviselőjeként Arnaud Desplechin mutatja be legújabb filmjét, melynek főszerepét a francia dívára, Catherine Deneuve-re és lányára, Chiara Mastroiannira osztotta. A történet karácsony közeledtével indul, mikor egy konfliktusokkal terhelt család összegyűlik a Roubaix-ban lévő, tágas szülői házban, hogy közösen töltse el az ünnepet. A karácsony bensőséges hangulatát nem csak az évtizedek óta felhalmozott, testvérek közötti feszültség árnyékolja be, hanem a család több tagját sújtó csontvelőrák is, mely az egyik testvér gyermekkori halálát követően most éppen az édesanyát támadja meg.

IMDB
Előzetes az Allocinén

A francia versenyző: Un Conte De Noël

6. Philippe Garrel: La Frontière de l’Aube

Philippe Garrel francia produkciója egy fiatal fotográfus misztikus történetét meséli el. A férfi éppen házasságkötésre készül, ám mikor a nagy nap reggelén tükör elé áll, volt szerelme vizionált képe bontakozik ki előtte saját tükörképe helyett. A nő a férfival való szakítása miatt lett öngyilkos, ezért most visszatér, hogy kísértse  evilági szerelmét, és megszólítsa őt a másvilágról. A film férfi főhősét a rendező fia, Louis Garrel kelti életre.

IMDB
Louis Garrel honlapja

A másik francia versenyző: La Frontière de l'Aube

7. Ari Folman: Waltz with Bashir

Különleges és drámai színfolt az izraeli Ari Folman animációs (!) dokumentumfilmje, amely az 1982-ben történt palesztinai mészárlásokat dolgozza fel, elkalauzolva minket Sabra és Satila menekülttáborainak poklába. Folman – az izraeli hadsereg tagjaként – maga is szemtanúja volt annak a horrorisztikus eseménynek, amikor a keresztény milícia betört a bejrúti menekülttáborok területére, és lemészárolt több mint háromezer palesztin menekültet. A film ennek az éjszakának állít emléket megdöbbentően realisztikusra rajzolt képi világának segítségével.

IMDB
Animációs filmek Cannes-ban

Az izraeli versenyző: Waltz with Bashir


8. Matteo Garrone: Gomorra (Gomorrah)

Garrone maffiatörténete egy újabb leleplező alkotás a nápolyi alvilág, a camorra terjeszkedéséről és sötét tetteiről. A Roberto Saviano bestsellere alapján elkészített film a szervezett bűnözés ifjabb generációs bázisára helyezi a hangsúlyt, hogy kiemelje a fiatalkorú bűnözés tragikumát és felhívja a figyelmet a helyzet kilátástalanságára. A kellő mértékű realizmus érdekében Garrone büntetett előéletű fiatal szereplőket is alkalmaz filmjében, és a naturalisztikusan sokkoló hatású jelenetektől sem riad vissza. Az alkotók a maffiaellenes propaganda hagyományát tűzik zászlajára.

IMDB
Roberto Saviano

Az olaszok: a Gomorra írója és rendezője


9. Wim Wenders: The Palermo Shooting

Wim Wenders már veteránnak számít a cannes-i filmfesztiválon. Párizs, Texas című munkájával elnyerte az Arany Pálmát, a Berlin felett az ég hivatalos versenyfilmként szerepelt a cannes-i programban, a Távol és mégis közel a zsűri nagydíját tudhatta magáénak. A Millió dolláros hotel berlini Ezüst Medvét érő sikere után a rendező most a The Palermo Shooting-gal szállhat versenybe,  ismét Cannes-ban. A film, melynek egyben forgatókönyvírója is maga Wenders, egy német fotográfus történetét követi nyomon, aki Palermóba utazik, hogy elszakadjon eddigi élete problémáitól, és lezárja múltját. A város új szerelmet és ezáltal egy új életet tartogat a főhős számára, akinek szerepét a kultikus német punk együttes, a Die Toten Hosen énekese, Campino alakítja. A női főszerepet a Szerelem a kolera idején című filmben feltűnt olasz színésznő, Giovanna Mezzogiorno formálja meg. Feltűnnek még hírességek a filmben mint Lou Reed, Patti Smith vagy éppen Dennis Hopper.

Wim Wenders a Palermo Shooting forgatásán

IMDB
Wim Wenders honlapja

Folyt.köv.