Az eseménysorozatot augusztus 18-19-én rendezik meg Zsámbékon, ahol mindkét este Szálinger Balázs Köztársaság című darabját lehet megtekinteni, emellett lesz fotókiállítás, és szombaton egy dokumentumfilm bemutatója, melyet a film rendezője is elkísér.  

Köztársaság / Előadás

Szálinger Balázs „politikai krimije” ókori történetet dolgoz fel: a fiatal, huszonéves Julius Caesart közismert politikai pályafutása előtt egy alkalommal kalózok ejtik fogságba. A velük töltött idő alatt komoly leckét kap életből és hatalomelméletből, amit később hidegen izzó bosszúvággyal fizet vissza. A Köztársaság szuggesztív költőiséggel jelenít meg globális problémákat, egy egyre fenyegetőbb krízishelyzetet, melyben a társadalmi viszonyrendszerek sokpólusú elemzése mellett az egyén szerepét vizsgálja. Az ún. kisembert elsodorhatja a nagy volumenű történelemformálók által keltett centrifugális erő, olyan traumák és visszafordíthatatlan mozgások, melyek fölött nincs befolyása – mégis küzd, szeret, és végül akár ölni is képes. Mert ember, akinek álmai és vágyai vannak, érez és szenved. Az előadás mellé idén is rendezünk egy különleges képzőművészeti kiállítást, egy filmvetítést és beszélgetést.

Szálinger Balázs: Köztársaság / Forrás: Trafó

Otthon / Kiállítás

A magyar és külföldi fiatal alkotók fotó-, film- és hanginstallációiból születő csoportos kiállítás az otthon témakörét járja körül. Az önmagunk által kisajátított fizikai tér és az objektíve nem definiálható képzet az otthon, amire a kiállító művészek a szó egy-egy jelentéstartalmát, különböző nyelvekben való megjelenését kiemelve reflektálnak. Az otthonteremtés vágya, az otthon hiánya, az otthon valamilyen okból való elhagyása jelenik meg az alkotásokban konkrét és átvitt értelemben egyaránt, hiszen a haza, a lakóhely, a család, a tulajdon, illetve az üresség, amit betölteni vágyunk, mind szinonimái az otthonnak.

Alkotók: Ausztrics Andrea, Fazekas Mihály, Flohr Zsuzsi, Chantal Meng, Szombat Éva, Esteban De La Torre, Varju Tóth Balázs
Kurátor: Ausztics Andrea

A kiállítás támogatói: Paideia The European Institute for Jewish Studies in Sweden és a Supermarket Gallery.

Haunted / Dokumentumfilm

Liwaa Yazji,az 1977-ben Moszkvában született, jelenleg Berlinben élő szíriai alkotóművész 2014-ben készített és számos nemzetközi filmfesztiválon bemutatott Haunted című filmje szintén az otthon gondolatáról szól. Az otthon elvesztéséről. Az otthon hiányáról. Az otthonról, mely elvileg biztonságunk, identitásunk, valahová tartozásunk origója, és melynek elvesztése egy addig nem ismert űrbe katapultál. Yazji filmjének szereplői háborús menekültek; sodródó emberek, akik egyik percről a másikra hontalanná váltak. Most egy másik, átmeneti otthonban élnek. Egy helységben, egy térben, amiről már pontosan tudják: nem lehet más, csak ideiglenes. Mesélnek, emlékeznek, hallgatnak. A túlélésről. És az otthontalanságról.

Borítókép: Haunted