Az operatőrök versenye idén összekapcsolódik két kerek szegedi filmes évfordulóval: egyrészt 100 éves lett a Belvárosi Mozi épülete, melyben 1920. szeptember 8-án tartották az első vetítést, másrészt 90 éve született a fesztivál névadója, Zsigmond Vilmos, a szegedi származású, Oscar-díjas operatőr. A fesztivál több programja kapcsolódik az évfordulókhoz, a mozizás hőskorát pl. az épület falaira vetített korabeli, helyi vonatkozású híradófelvételek idézik fel.

Zsigmond Vilmos életének és munkásságának három sorsfordító pontját egy különleges VR film, A fény mestere című alkotás (r. Mátyássy Áron) mutatja be, emellett látható lesz kedvenc filmje, A szarvasvadász, a róla szóló egész estés dokumentumfilm (Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal) és egy Karoly Bardosh-sal 1976-ban Amerikában forgatott, díjnyertes rövidfilm (Iron and Horse) hazai bemutatójára is sor kerül.

Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal

A versenyprogramba három kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti film) összesen 32 filmet válogatott az előzsűri. A nagyjátékfilm szekcióban a hazai pályát három film képviseli: az Akik maradtak, a VALAN és a Magdolna operatőrei szállnak ringbe francia, norvég, orosz, német és dél-afrikai pályatársaikkal. A végső döntést a zsűri tagjai, Szabó Gábor operatőr, Kocsis Ágnes filmrendező, Karoly Bardosh rendező (USA), Herbai Máté operatőr és Dobos Tamás operatőr hozza meg a fesztivál utolsó napján.

Buvári Tamás: Magdolna

A vetítéseket szakmai programok, mesterkurzus és kerekasztalbeszélgetések kísérik. Szó lesz az új filmalkotási módokról, a mobiltelefon kameraként való használatáról és a VR-filmek technikai-képi sajátosságairól, valamint a fekete-fehér filmezés képi világáról, illetve újra és újra feltámadó kultuszáról. A fesztiválon több új külföldi és magyar produkció premier előtti bemutatójára is sor kerül, itt lesz először látható az év egyik legjobban várt hazai filmje, Horváth Lili rendező és Maly Róbert operatőr által jegyzett Felkészülés meghatározatlan idejű együttlétre című film is, amely egyenesen a Velencei Filmfesztiválról érkezik.


Emellett versenyen kívüli vetítéseken, a hét végi szabadtéri helyszínen a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit (pl. Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 1945, Szeretlek, mint állat, Seveled, Drakulics elvtárs) láthatja vagy nézheti újra a közönség.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál életműdíjjal ismeri el valamely hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Ebben az évben Máthé Tibor, többek között Az én XX. századom, Simon Mágus, Woyzeck, Ópium, Aglaja című filmek társalkotója kapja az elismerést.

Forrás: ZSIFF / Borítófotó: Zsigmond Vilmos / Fotó: Schmidt Andrea