Tarr Béla és Pálfi György sorozatot terveznek Pipás Pista történetéből Fata Morgana címmel – írta meg a Variety. A feminista westernként hivatkozott sorozat ötlete Harmi Gábor forgatókönyvírótól származik:

15 évvel ezelőtt egy nagyon jó barátom, Bezsenyi Tamás, aki az egyik fő kutatónk, elvitt egy egyetemi kvízre. Ott találkoztam először ezzel a történettel, hogy Pipás Pistát börtönbe vitték, ahol napokig nem volt hajlandó lefürdeni, mert azt állította, hogy ha a bőréhez víz ér, akkor meghal. Amikor kiderült, hogy nő volt, felkaptuk a fejünket.”

Kutattak Ásotthalmon, az egykori Átokházán, ahol Fődi Viktória élt, aki a Szeged környéki tanyavilág sorozatgyilkosaként vált hírhedtté. Gyerekkorában nyomorban élt, alkoholista apja bántalmazta majd egy pásztorhoz adta cselédnek, aki a történetek szerint rendszeresen megerőszakolta. A botrány elkerülése végett a pásztor férjhez adta egy jóval idősebb özvegyemberhez, Rieger Pálhoz. Újdonsült férje is erőszakos ember hírében állt. Fődi öt gyermeket szült neki, akik közül csak egy maradt életben. A legenda szerint miután a nő megözvegyült, férfiruhába bújt és pipára gyújtott – feltehetőleg azért, hogy így napszámosként magasabb, a férfiakéval megegyező bért kapjon. Később, valószínűleg kivételes fizikai ereje okán több helyi gazda felesége is felbérelte, hogy férjüket ölje meg. Akár 20-30 férfit is meggyilkolhatott, de ezek közül csak 2 esetet tudtak rábizonyítani. 

A Fata Morgana rendezője Pálfi György

Miután mélyebben is megismerte a történetet, Harmi megkereste a tanárát, Pálfi Györgyöt, aki a tervek szerint a sorozat rendezője lesz. Az AMC Networks International – Central Europe két évvel ezelőtt vette meg a sorozat opciós jogát, amit érvényesítettek is, így őket illetik a sorozat szerzői jogai, ez lenne az első saját fejlesztésű sorozatuk. A projekt megvalósításához társproducereket keresnek, ebben a folyamatban jelentett nagy előrelépést a Conecta Fiction & Entertainment nevű nemzetközi koprodukciós és kapcsolatépítő rendezvényen való részvétel, majd a döntőbe jutás. 

Az AMC kreatív producere, Tóth Csaba számára is megerősítés a fórumon elért eredmény. „Megtiszteltetés számunkra, hogy a Conecta pitchfórumának 5 döntőse közé kerültünk. Úgy tűnik, hogy a Fata Morgana, az AMC Networks Central Europe eredeti fejlesztésében minden megvan, ami ahhoz kell, hogy nemzetközi szenzációvá váljon. A projekt komoly érdeklődést váltott ki az iparág minden területén: tárgyalásokat folytatunk ügynökökkel, nemzetközi vevőkkel és streamingszolgáltatókkal is, és várhatóan az év végéig sikerül biztosítanunk a teljes finanszírozást. A legújabb fejlemény, hogy a legendás magyar rendező, Tarr Béla executive producerként csatlakozott a projekthez, ami szintén nagy megtiszteltetés, és a projekt valódi érdemeiről tanúskodik.” 

Tarr Béla tanácsadóként csatlakozott a projekthez

A sorozat előkészítéséhez tehát Tarr Béla is csatlakozott, aki a visszavonulása óta nem vállalt szerepet hasonló volumenű produkcióban – rá tanácsadóként és producerként számítanának. A forgatókönyvet Ruttkay Zsófi, Papp Gábor, Pálfi György és Harmi Gábor közösen írták. A hatrészes sorozat egyórás részekből épülne fel, az alkotóknak pedig elég nagy szabadsága van, hiszen Fődi Viktória élete csupa kérdőjel. „Az érdekelt, hogy mik azok a folyamatok, amik végbementek Viktóriában. Hogy mi vitte rá, hogy elkezdjen pipázni és férfiként sétafikáljon Átokháza környékén, és innen hogy jutott el odáig, hogy a nőket felszabadítsa a részeges, elnyomó férfiak alól” – mesélte Harmi a motivációiról.

Eredetileg nagyjátékfilmnek szánta ötletét, de ahogy egyre jobban megismerte a kacifántos történetet, a sorozat formátuma mellett döntött. „Annyira összetett és izgalmas univerzum, hogy csak úgy lubickolunk benne. Ez tényleg egy sorozatnak való történet. Sok legenda övezi, nem tudni, hogy kivégezték-e vagy sem, az is érdekes, hogy Horthy Miklós végül megkegyelmezett neki.

A fejlesztés még folyamatban van, de a forgatókönyv, az outline és az évad íve már összeállt. Emellett az alkotók már elkezdték megtervezni a történet részleteit. „Keressük a szereplőket és a helyszíneket, elkezdjük berendezni a történetet. Szeretnénk nemzetközi sorozatot csinálni, de egy nemzetközi koprodukció mindig nagyon nehéz” – mondta el Harmi. Produkciós partnerként a Queenside Pictures-re, az Origo filmstúdióra és természetesen az AMC-re is számítanak.

A sorozat vizuális inspirációi Tarr Béla és Pálfi György munkái lennének. „Ezek a nevek önmagukért beszélnek, és szeretnénk a világukat kicsit meghosszabbítani. Persze nem egy művészfilmet képzelünk el, egy szórakoztató sorozatot szeretnénk csinálni. Pörögnie kell.” Közép-európai hangulat és mágikus realizmus keveredne a sorozatban, az alkotók főként easternként és thrillerként hivatkoznak rá, miközben a Fata Morgana az alföldi táj szépségét is kihangsúlyozná.

Frissítés: A sorozathoz a Varietyn megjelent, és általunk címlapképként használt mood photo Levis Wickes Hine 1909-es, tizenéves amerikai textilmunkásokat ábrázoló fényképe alapján készült.